Quantcast
Ειδικός Φόρος Ακινήτων 2023: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων - Η απόφαση της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Ειδικός Φόρος Ακινήτων 2023: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων – Η απόφαση της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων (Ε.Φ.Α.) του έτους 2023.

«Την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τον Ειδικό Φόρο επί των Ακινήτων, λόγω του γεγονότος ότι, ειδικά για το έτος 2023, οι φορολογούμενοι μπορούν να τροποποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους που περιλαμβάνονται στη δήλωση του άρθρου 23 του ν. 3427/2005 (Α’ 312) – από την οποία αντλούνται στοιχεία για την προσυμπλήρωση της δήλωσης Ε.Φ.Α.- εμπρόθεσμα μέχρι και την 30η Ιουνίου 2023. Το γεγονός ότι δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (Ε.Φ.Α.), που ορίζεται στο πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 17 του ν. 3091/2002, ειδικά για το έτος 2023, παρατείνεται μέχρι την 31η Ιουλίου 202 » αναφέρεται  μεταξύ άλλων στην απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά η προθεσμία για τις δηλώσεις έληγε αρχικά στις 22 Μαΐου  του 2023

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε

Υπενθυμίζεται δε πως η ΑΑΔΕ έδωσε πρόσφατα ορισμένες διευκρινίσεις για  Ε.Φ.Α:

Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης;

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε καταβολή του φόρου αυτού.

• Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.

• Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου.

Συγκεκριμένα:

• Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132 Α’), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον α.ν.378/1968 (ΦΕΚ 82 Α’), το ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α’), το ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α’) και το ν.2234/1994 (ΦΕΚ 142 Α’) και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων (περ. γ, παρ. 2, αρ.15).

• Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς (περ. στ, παρ. 2, αρ. 15)

• Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν (περ. δ’ παρ. 3, αρ. 15).

Η δήλωση

Η δήλωση που υποβάλλεται χωρίς την καταβολή του φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Εφόσον η επιχείρηση έχει υποβάλει δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), μεταφέρονται αυτόματα στη φόρμα υποβολής τα βασικά στοιχεία των ακινήτων. Εάν δεν έχει υποβληθεί δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), πρέπει να καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων.

Σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει αποκτήσει/μεταβάλει/μεταβιβάσει εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), έχει τη δυνατότητα να προσθέσει/διαγράψει/μεταβάλλει τα στοιχεία του ακινήτου.

Δήλωση με επιφύλαξη γίνεται δεκτή με ηλεκτρονική υποβολή. Ωστόσο θα πρέπει να τεκμηριωθεί εγγράφως η επιφύλαξη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Ο φόρος 

Επίσης  επισημαίνεται πως ο  φόρος που αναλογεί καταβάλλεται εντός προθεσμίας 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τον οδηγό της ΑΑΔΕ  για το   Ε.Φ.Α: εδώ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.