Quantcast
Ειδικός Φόρος Ακινήτων 2023: Ποιοι και μέχρι πότε πρέπει να υποβάλουν δήλωση - enikonomia.gr
share

Ειδικός Φόρος Ακινήτων 2023: Ποιοι και μέχρι πότε πρέπει να υποβάλουν δήλωση

δημοσιεύτηκε:

Έως τις 22 Μαΐου 2023 θα πρέπει οι υπόχρεοι να υποβάλουν δήλωση του ειδικού φόρου για τα ακίνητα για το 2023 στη ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε επιχειρήσεις και νομικές οντότητες (υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρεία (offshore κλπ) αλλά και κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σημειώνεται δε πως η ΑΑΔΕ δίνει κάποιες διευκρινίσεις  για τον φόρο αυτόν:

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

  • Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.
  • Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ’ και στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου.

Αναλυτικά:

  • Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων.
  • Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς.
  • Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν

Προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Σύμφωνα με την παρ. 6, άρθρου 17 του Ν.3091 /2002 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι την 20η Μαΐου του έτους φορολογίας

.Εντούτοις, σύμφωνα με το άρθρο 15του Ν.4223 /2013 ο φόρος καταβάλλεται εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Συνεπώς μια χρεωστική δήλωση που θα υποβληθεί στις 22/2/2021 θα θεωρείται εμπρόθεσμη η πληρωμή της έως και 25/2/2021 (και όχι έως την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής,
ήτοι 20/05).

O υπολογισμός  του φόρου

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

  • Ο φόρος που αναλογεί καταβάλλεται εντός προθεσμίας τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης.
  • Η δήλωση που υποβάλλεται χωρίς την καταβολή του φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα και τα εμπράγματα σε αυτά δικαιώματα κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Οι εξαιρέσεις

Ο  Ειδικός  Φόρος  Ακινήτων δεν αφορά :

  •  Νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που εκμισθώνουν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις για εγκατάσταση γραφείων, αποθηκών, χώρων εστίασης, εκγύμνασης και στάθμευσης του προσωπικού Εταιρείες που η πλειοψηφία του κεφαλαίου ανήκει στο Δημόσιο ή σε νπδδ ή η πλειοψηφία του ΔΣ διορίζεται από αυτά.
  • Εταιρείες που η πλειοψηφία του κεφαλαίου ανήκει στο Δημόσιο ή σε νπδδ ή η πλειοψηφία του ΔΣ διορίζεται από αυτά.
  • Εταιρείες εισηγμένες σε ρυθμιζόμενη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης.
  • Εταιρείες με ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδά τους από ακίνητα.
  • Εταιρείες που ανεγείρουν ακίνητα για επτά χρόνια από την οικοδομική άδεια τα οποία θα ιδιοχρησιμοποιηθούν για την άσκηση βιομηχανικής, τουριστικής ή εμπορικής γενικώς επιχείρησης.
  • Ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πλοιοκτήτριες εταιρίες για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα για γραφεία, αποθήκες, χώρους εστίασης, εκγύμνασης και στάθμευσης προσωπικού ή που παραχωρούν δωρεάν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Διαβάστε αναλυτικά τον οδηγό της ΑΑΔΕ εδώ

Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ δημοσιεύθηκε ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Ειδικό Φόρος Ακινήτων του 2023 .Αναλυτικά

Ποιες δηλώσεις Ειδικού Φόρου Ακινήτων μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά;

  • Οι αρχικές δηλώσεις Ε.Φ.Α. για τα έτη από 2014 και μετά υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης χρεωστικής δήλωσης το οφειλόμενο ποσό συμπεριλαμβάνει τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής του άρθρου 53, Ν. 4174 / 2013.
  • Οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε.Φ.Α. για τα έτη από 2014 και μετά υποβάλλονται μόνο χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας.
  • Οι αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε.Φ.Α για τα έτη μέχρι και το 2013 υποβάλλονται μόνο χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας.
  • Ανακλητικές δηλώσεις, υποβάλλονται μόνο στην αρμόδια για τη φορολογία σας Δ.Ο.Υ

Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης;

Αναλυτικότερα υποχρέωση υποβολής δήλωσης ειδικού φόρου επί των ακινήτων έχουν:

Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα που είναι υπόχρεα σε καταβολή του φόρου αυτού.

• Ανώνυμες εταιρείες και εταιρείες περιορισμένης ευθύνης οι οποίες έχουν ως σκοπό, σύμφωνα με το καταστατικό τους, την αγορά, διαχείριση, επένδυση και εκμετάλλευση ακινήτων.

• Οι νομικές οντότητες και τα νομικά πρόσωπα των περιπτώσεων γ΄ και στ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν. 3091/2002, καθώς και αυτά της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 3 του ιδίου νόμου. Συγκεκριμένα:

• Ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει γραφεία στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 89/1967 (ΦΕΚ 132 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τον α.ν.378/1968 (ΦΕΚ 82 Α΄), το ν. 27/1975 (ΦΕΚ 77 Α΄), το ν. 814/1978 (ΦΕΚ 144 Α΄) και το ν.2234/1994 (ΦΕΚ 142 Α΄) και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων (περ. γ, παρ. 2, αρ.15).

• Νομικά πρόσωπα τα οποία αποδεδειγμένα επιδιώκουν στην Ελλάδα σκοπούς κοινωφελείς, πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, εκπαιδευτικούς (περ. στ, παρ. 2, αρ. 15)

• Εταιρείες, που έχουν την έδρα τους σύμφωνα με το καταστατικό τους στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των οποίων το σύνολο των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ανήκουν σε ίδρυμα ημεδαπό ή αλλοδαπό, εφόσον αποδεδειγμένα επιδιώκει στην Ελλάδα κοινωφελείς σκοπούς, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτόν (περ. δ΄ παρ. 3, αρ. 15).

Έχω τη δυνατότητα να προσθέσω ή να αφαιρέσω ακίνητα;

Ναι. Σε περίπτωση που έχετε αποκτήσει/μεταβάλει/μεταβιβάσει εμπράγματο δικαίωμα επί ακινήτου και δεν έχετε υποβάλλει μέχρι στιγμής δήλωση περιουσιακής κατάστασης (Ε9), έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε/διαγράψετε/μεταβάλετε τα στοιχεία του ακινήτου σας.

Ποια στοιχεία πρέπει να συμπληρώσω στον πίνακα ακινήτων;

Πέραν των βασικών στοιχείων που καταχωρούνται αυτόματα στη δήλωση, σε κάθε ακίνητο πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής:

  • Στήλη 13: έτος κτήσης
  • Στήλη 17: Φύλλο υπολογισμού (συμπληρώνω τον αντίστοιχο κωδικό του φύλλου υπολογισμού που χρησιμοποίησα για τον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου)
  • Στήλη 18: Αξία Ακινήτου
  • Στήλη 19: Αιτία Απαλλαγής (εφόσον υπάρχει)

Επίσης ελέγχω σε κάθε περίπτωση, την ακρίβεια των στοιχείων των ακινήτων που μεταφέρθηκαν στη δήλωση.

Μπορώ να υποβάλω δήλωση με επιφύλαξη;

Ναι, δήλωση με επιφύλαξη γίνεται δεκτή με ηλεκτρονική υποβολή. Ωστόσο θα πρέπει να τεκμηριώσετε εγγράφως την επιφύλαξή σας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 20 του Ν.4174/2013.

Διαβάστε ολόκληρο τον οδηγό της ΑΑΔΕ εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.