Quantcast
Έκκληση Πλακιωτάκη στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας για αναβολή εφαρμογής του νέου κανονισμού καυσίμων στα πλοία - enikonomia.gr
share

Έκκληση Πλακιωτάκη στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας για αναβολή εφαρμογής του νέου κανονισμού καυσίμων στα πλοία

δημοσιεύτηκε:

Έκκληση προς τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλιας (ΙΜΟ) να αναβάλλει την εφαρμογή του παγκόσμιου κανονισμού για την εφαρμογή χρήσης καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, μέχρι να επιλυθούν προβλήματα επάρκειας, ασφαλείας και ποιότητας απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος συμμετείχε στην 31η γενική συνέλευση των κρατών μελών του ΙΜΟ, στο Λονδίνο.

Αν και έχει απομείνει μόλις ενάμισης μήνας πριν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο κανονισμός χρήσης καυσίμων μειωμένου θείου (από 1η Ιανουαρίου 2020), τα παραπάνω ζητήματα ασφάλειας και διαθεσιμότητας του νέου καυσίμου εξακολουθούν να απασχολούν τη ναυτιλιακή κοινότητα στις συνεδριάσεις των επιτροπών του διεθνούς οργανισμού.

«Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο και είναι στο παρά πέντε, όμως έχουμε την υποχρέωση να εκφράσουμε ανησυχίες και να μην εθελοτυφλούμε. Όταν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, ασφαλείας ή ποιότητας δεν μπορούμε να το αγνοούμε» είπε και πρόσθεσε: «Τόνισα ότι αυτό μας ανησυχεί, ότι ο οργανισμός έχει και την εμπειρία και τα μέσα για να μπορέσει να προχωρήσει στο κατά το δυνατό μεγαλύτερη εξασφάλιση και επίλυση αυτών των ανοιχτών ζητημάτων. Το θέμα είναι εάν έχει τη βούληση να το κάνει» δήλωσε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το ρόλο του ΙΜΟ ως παγκόσμιου ρυθμιστή για θέματα της παγκόσμιας ναυτιλίας – καθώς η ορθή εφαρμογή παγκόσμιων μέτρων διασφαλίζει όλη την αλυσίδα εμπορίου – αλλά σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας, ως πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, οφείλει να θέσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες της σε πολιτικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα αναβολής της εφαρμογής του νέου κανονισμού καυσίμων ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε στην ομιλία του στην ολομέλεια της 31ης γενικής συνέλευσης του ΙΜΟ, ότι πρέπει να εκτιμηθούν σε βάθος οι όποιες επιπτώσεις προκύψουν για την ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων. «Αν η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα» είπε, «δεν εξετάσει αυτά τα θέματα με σοβαρότητα και με τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν, φοβάμαι ότι ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας, όχι μόνο σοβαρών διαταραχών του εμπορίου, αλλά και απειλών για σοβαρά, ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα». Παράλληλα, κάλεσε όλα τα μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία ολοκληρώνει νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει κυρώσεις για τις πετρελαϊκές εταιρίες που δεν θα συμμορφώνονται με τις νέες προδιαγραφές για ποιοτικά καύσιμα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κάλεσε τον ΙΜΟ να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα θέματα νέων περιβαλλοντικών κανόνων, όπως για παράδειγμα στο σχέδιο που προωθεί η νέα ευρωπαϊκή επιτροπή για το Χρηματιστήριο Ενεργειακών Ρύπων, που αναμένεται να επηρεάσει την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.