Quantcast
Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 600 ευρώ - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά έως 600 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αναδρομικά έως 600 ευρώ για εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Απογευματινή” ο ΕΦΚΑ θα ενεργοποιήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου την  ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση λήψης επικουρικής σύνταξης με ελάχιστη προϋπόθεση τη 15ετία ασφάλισης και θα λάβουν αναδρομικά συντάξεις από την 1/1/2024, με ποσά που φτάνουν έως και 600 ευρώ για το τετράμηνο.

Αυτό αφορά περισσότερους από 30.000 ασφαλισμένους  Δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών που δεν πληρούσαν τις καταστατικές διατάξεις των Ταμείων, επειδή είχαν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από τα απαιτούμενα 25 χρόνια ασφάλισης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα” Απογευματινή” οι υπάλληλοι αυτοί των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου είναι ήδη συνταξιούχοι αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα ίδια έτη ασφάλισης με αυτά που απαιτούνται για την κύρια (25ετία, 35ετία) με αποτέλεσμα να είναι επί σειρά ετών «εγκλωβισμένοι», καθώς η αίτησή τους παραμένει σε εκκρεμότητα. Σήμερα η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί 304 χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Η νέα αίτηση

Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι ασφαλισμένοι που παραμένουν σε αναμονή θα κληθούν να υποβάλουν νέα αίτηση για τη λήψη επικουρικής με 15ετία, καθώς θα απορριφθεί η αρχική. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, οι αρμόδιοι υπάλληλοι στον ΕΦΚΑ έχουν ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να προχωρήσουν στην απαιτούμενη διαδικασία.

Με αυτό τον τρόπο  χιλιάδες ασφαλισμένοι θα πάρουν πλήρη επικουρική σύνταξη με τα απαιτούμενα πλέον 15 χρόνια, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε να συμπληρώσουν 25 ή 35 έτη, με την εξαγορά τις περισσότερες φορές πλασματικών ετών. Διαφορετικά η επικουρική  σύνταξη θα ήταν μειωμένη και θα την έπαιρναν μετά τα 67 έτη. Παράλληλα θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που πήραν απορριπτική απόφαση λόγω έλλειψης χρονικών προϋποθέσεων. Για παράδειγμα  η έκδοση επικουρικής με 15 ετία ανεξαρτήτως  Ταμείων ( διαδοχική) διευκολύνει τους αυτοαπασχολούμενους του ΤΣΜΕΔΕ που μπορούν να θεμελιώσουν  δικαίωμα  με 15 ετία σε ΤΣΜΕΔΕ  και Δημόσιο ή ΤΣΜΕΔΕ και ΙΚΑ,

Ποιους αφορά

Κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου από το πρώην ΤΕΑΔΥ.

Μέχρι πρότινος  για την  έκδοση της επικουρικής απαιτούνταν  η θεμελίωση  της με 25 ετία ή 35 ετία .Στο Δημόσιο με 25 ετία  ο ασφαλισμένος μπορούσε να  λάβει  την επικουρική του στα 67  ακόμη και εάν έλαβε  την κύρια σύνταξη στα 55 με 25 ετία και ανήλικο. Για να λάβει την επικουρική   του σύνταξη πριν από τα 67 θα έπρεπε ο δημόσιος υπάλληλος να είχε συμπληρώσει 35 ετία. Επίσης, κερδισμένοι είναι οι ασφαλισμένοι στα επικουρικά ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι οποίοι μέχρι σήμερα για να λάβουν επικουρική σύνταξη έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 25ετία ή 35ετία.

Στο πρώην  ΤΑΠ-ΟΤΕ αν ο ασφαλισμένος δεν είχε  συμπληρώσει 35 ετία στην επικουρική ασφάλιση δεν μπορούσε  να πάρει σύνταξη παρά μόνο αν προχωρούσε στην αναγνώριση πλασματικού χρόνου και μόνο όσον αφορά τη στρατιωτική του θητεία. Επικουρική σύνταξη με 15 ετία  θα μπορέσουν να λάβουν ασφαλισμένοι  με διαδοχικούς  χρόνους σε 2 ή περισσότερα Ταμεία, όπως ΤΣΜΕΔΕ +Δημόσιο ή Ταμείο Νομικών + Δημόσιο, ΙΚΑ +ΔΕΚΟ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.