Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: Ο project manager φέρνει... μπαράζ αντιδράσεων - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: Ο project manager φέρνει… μπαράζ αντιδράσεων

δημοσιεύτηκε:

«Μπαράζ» αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να τοποθετήσει ιδιώτη project manager στο υπερταμείο ασφάλισης, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η απονομή 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες του enikonomia.gr ο τεχνοκράτης που θα αναλάβει τον «καυτό» θώκο θα προχωρήσει σε λειτουργικές βελτιώσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιταχύνουν τον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι στο υπερταμείο ασφάλισης που βλέπουν αρνητικά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, θεωρώντας ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και δεν λύνεται χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως είναι η ενίσχυση του ταμείου με έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΕΤΕΑΠ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ) από τον e-ΕΦΚΑ δεν λείπει ο Project Manager, αλλά οι υπάλληλοι και τα τεχνικά μέσα. Το σωματείο επισημαίνει ότι το 2020 συνταξιοδοτήθηκαν 557 εργαζόμενοι, ενώ το 2021 αναμένεται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός. Υπογραμμίζει δε ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού βρίσκονται στην «λίθινη εποχή» και προσπαθούν να ανταποκριθούν στα «βουνά» των υποθέσεων που τους ανατίθενται». Τέλος, κάνουν λόγο για χάος που έχει προκληθεί από τις διαδοχικές ενοποιήσεις, οι οποίες αντί να διευκολύνουν το έργο τους, το δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο.
Σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες συσσωρευμένες εκκρεμείς αιτήσεις στις συντάξεις και τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), δεν επιλύονται αλλά ούτε κι αντιμετωπίζονται με πρακτικές και όρους της αγοράς. Για την Ομοσπονδία η συμμετοχή «project μάνατζερ» στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων, περισσότερο προβληματίζει παρά διευκολύνει τη σημερινή διοίκηση του ΕΦΚΑ.
«Παρόλ’ αυτά, καλοδεχούμενος κι αυτός, αρκεί να μην έρχεται για να κάνει διαπιστώσεις που ήδη μας είναι γνωστές και για να μην καταθέσει τυχόν προτάσεις, που αφενός προ πολλού έχουν κατατεθεί από την Ομοσπονδία μας και τους κοινωνικούς εταίρους», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, αφήνοντας στη συνέχεια αιχμές για την ιρλανδική εταιρεία του ιδιωτικού τομέα η οποία είχε αναλάβει στο παρελθόν αντίστοιχη πρωτοβουλία, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.