Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: «Βραχνάς» για κυβέρνηση και ασφαλισμένους - Πού υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: «Βραχνάς» για κυβέρνηση και ασφαλισμένους – Πού υπάρχουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις

δημοσιεύτηκε:

Στο τέλος του 2021 αναμένεται να καταβληθούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας. Δεκάδες χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς περιμένουν στωικά, πολλές φορές έως και τέσσερα χρόνια, για να λάβουν την πολυπόθητη σύνταξη. Και αυτό, γιατί οι εκκρεμείς συντάξεις παραμένουν ένας δυσεπίλυτος γρίφος, τον οποίο καμία έως τώρα κυβέρνηση δεν κατάφερε να λύσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, άρχισε να διογκώνεται σημαντικά τους μήνες της υγειονομικής κρίσης, καθώς «ανοικτοί» φάκελοι για συνταξιοδότηση άρχισαν να αυξάνονται κατά 3.000 – 4.000 μηνιαίως, προκαλώντας «μπλακ άουτ» στο υπερταμείο ασφάλισης, το οποίο, ήδη, λειτουργεί στα όριά του λόγω της πανδημίας.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο Enikonomia ότι ήδη βρίσκονται στην ουρά για σύνταξη πάνω από 300.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 180.000, οι επικουρικές φτάνουν τις 125.000, ενώ οι αιτήσεις για εφάπαξ έχουν πλησιάσει τις 60.000. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρουσιάζονται στα ταμεία του πρώην ΙΚΑ, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, στις περιπτώσεις όπου απαιτείται η εξαγορά πλασματικών χρόνων και στις περιπτώσεις των διεθνών ασφαλιστικών σχέσεων.
Κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν τις καθυστερήσεις, στην υγειονομική κρίση, η οποία έφερε εκ των πραγμάτων περιορισμούς στο εμπλεκόμενο προσωπικό κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάτι που σε συνδυασμό με την αύξηση των αιτημάτων επιδείνωσε το πρόβλημα. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ο δρόμος για την επίλυση του προβλήματος έχει ήδη ανοίξει, καθώς έχει τεθεί σε εφαρμογή, για δύο κατηγορίες ασφαλισμένων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Ψηφιακή Σύνταξη Άτλας», η οποία στη παρούσα φάση δίνει τη δυνατότητα σε αγρότες και δικαιούχους σύνταξης χηρείας να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση απονομής σύνταξης, αποφεύγοντας την γραφειοκρατία και τις ουρές της ταλαιπωρίες στα γκισέ των ασφαλιστικών ταμείων.
Ασύλληπτο είναι και το κομμάτι των ληξιπρόθεσμων χρεών που αποδίδεται στις εκκρεμείς συντάξεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου αγγίζουν τα 1,2 ευρώ, από αυτά τα 497 εκατ. ευρώ αφορούν συντάξεις, γεγονός που αποτυπώνει ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος. Όλα αυτά έχουν μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ελέγχει στενά την διαδικασία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων και τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά κρατάει στάση αναμονής, περιμένοντας να βγει η Ευρώπη -και κατ’ επέκταση η Ελλάδα- από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, υπουργείο Εργασίας και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν βάλει ως deadline για την πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που αφορούν συντάξεις τον Δεκέμβριο του 2021. Το διάστημα αυτό συμπίπτει και με την επέκταση της εφαρμογής της «ψηφιακής σύνταξης» σε μεγαλύτερο μέρος ασφαλισμένων. Στην επόμενη φάση, η οποία υπολογίζεται τον Μάρτιο του 2021, θα ενταχθούν στην «ψηφιακή σύνταξη» οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών, ενώ στην τρίτη φάση (Αύγουστος 2021) αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα ψηφιακής αίτησης για σύνταξη σε μισθωτούς, υπαλλήλους του δημοσίου και μηχανικούς. Στην τελευταία φάση, δηλαδή από τον Δεκέμβριο 2021 και έπειτα, αναμένεται να εισαχθούν στο νέο ψηφιακό καθεστώς υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης ελεύθεροι επαγγελματίες, νομικοί και εργαζόμενοι στον τύπο.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των φάσεων, θα έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος ψηφιακού μετασχηματισμού, και η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, περίπου το 85%, θα κάνει με ένα..κλικ την αίτηση συνταξιοδότησης.

Διονύσης Τεμπονέρας (δικηγόρος): Πώς θα λυθεί το θέμα με το σύστημα απονομής συντάξεων

“Σημαντική ανάσα αναμένεται να δώσει η αύξηση των προσωρινών συντάξεων, από το 50 στο 70 ή 80% και μάλιστα αναδρομικά από την υποβολή της αίτησης. Ειδικά στις συντάξεις θανάτου η προσωρινή θα συμπίπτει με το ποσό της οριστικής σύνταξης. Το σύστημα της απονομής των συντάξεων δεν μπορεί παρά να λυθεί με α) την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στα ταμεία β) την διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων και την αξιοποίηση των νέων μορφών τεχνολογίας”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.