Quantcast
Εκκρεμείς συντάξεις: Ξεπερνούν τις 143.000 - Γιατί δεν μειώνεται το "στοκ" - enikonomia.gr
share

Εκκρεμείς συντάξεις: Ξεπερνούν τις 143.000 – Γιατί δεν μειώνεται το “στοκ”

δημοσιεύτηκε:

Ανεπούλωτη πληγή παραμένει η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων, καθώς παρά την εργώδη προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των στοκ δεν λέει να μειωθεί. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων ξεπερνά τις 143.000, ενώ η εκτιμώμενη δαπάνη για τις συντάξεις αυτές ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ.
Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι το μείζον πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των νέων αιτήσεων που μπαίνουν στο σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο του 2021 ολοκληρώθηκαν 16.251 συνταξιοδοτικοί φάκελοι, ωστόσο την ίδια στιγμή κατατέθηκαν 12.591 νέες αιτήσεις για οριστική σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος, έμψυχο δυναμικό και περισσότερες ενέργειες προκειμένου να μπει επιτέλους τέλος σε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες ασφαλισμένους.
Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος προχωρούν, αλλά με αργούς ρυθμούς. Ο δρόμος για την εμπλοκή ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων δεν άνοιξε ακόμα, καθώς οι ιδιώτες (δικηγόροι-λογιστές) βρίσκονται ακόμα σε φάση διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την αμοιβή που θα λαμβάνουν. Δυσκολίες υπάρχουν και στην ενίσχυση του ΕΦΚΑ με έμψυχο δυναμικό, καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να απασχολούνται οι 100 πρώην έμπειροι υπάλληλοι ταμείων.
Ωστόσο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το πρόγραμμα επιβράβευσης των υπαλλήλων με τη μορφή bonus για την επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεων. Το ύψος του bonus προκύπτει από συνάρτηση του αριθμού των συντάξεων που θα εκδίδει ο κάθε υπάλληλος αλλά και της δυσκολίας διεκπεραίωσης του συνταξιοδοτικού φακέλου (διαδοχική ασφάλιση, παλαιοί ασφαλισμένοι κλπ).
Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τοποθετηθεί project manager και ειδική ομάδα έργου που παρέχει τεχνική υποστήριξη στον e-ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής των εκκρεμών συντάξεων, ενώ έχει δρομολογηθεί η απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.