Quantcast
Εκλογές 2023: Τι λένε Eurobank Equities και AXIA Research για τα ελληνικά assets και την επενδυτική βαθμίδα - enikonomia.gr
share

Εκλογές 2023: Τι λένε Eurobank Equities και AXIA Research για τα ελληνικά assets και την επενδυτική βαθμίδα

δημοσιεύτηκε:

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει σημαντική άνοδος των αποτιμήσεων στα ελληνικά assets καθώς οι επενδυτές θα τοποθετηθούν για την οικονομία της Ελλάδας των επόμενων ετών, όπως για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2-3%,  για τα ομόλογα αλλά και στις  αποτιμήσεις των μετοχών της χώρας μας μετά τα χθεσινά αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, όπως αναφέρει σε ανάλυση της η Eurobank Equities.

Σημειώνεται δε πως το χθεσινό αποτέλεσμα της κάλπης έδειξε νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 40,8% και η τράπεζα εκτιμά πως στο δεύτερο γύρο των εκλογών το κόμμα μπορεί να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία με περισσότερες από 170 έδρες. Παράλληλα η  Eurobank Equities διευκρινίζει πως ο εκλογικός κύκλος που ήταν το τελευταίο εμπόδιο για τις ελληνικές μετοχές έχει ξεπεραστεί πλέον.

Επίσης η τράπεζα προτρέπει τους επενδυτές να μετατοπίσουν το χαρτοφυλάκιό τους σε μετοχές υψηλότερου beta, όπως τις τράπεζες.

Η επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας

Η Eurobank Equities αναφέρεται και στο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας. Περιθώρια για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά αφήνει η Eurobank Equities. Ο επόμενος καταλύτης σε αυτό είναι η αξιολόγηση της  οικονομίας χώρας που θα γίνει στις 9 Ιουνίου από τον οίκο Fitch.

Σημειώνεται ότι όλοι οι επενδυτικοί οίκοι πριν από τις εκλογές συμφωνούσαν στο ότι το αποτέλεσμα τους θα κρίνει κατά πόσον η χώρα θα ανέβει εφέτος στην επενδυτική βαθμίδα. Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η Societe Generale η οποία είχε σπεύσει τον Απρίλιο να κλείσει τις θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα, αναγνώρισε ότι η απόφασή της αυτή ήταν ενδεχομένως πρόωρη.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η AXIA Research. Η Ελλάδα ενδέχεται να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από από όσο εκτιμάται, σημειώνει ο οίκος και προσθέτει πως η χώρα απέχει μια βαθμίδα από το investment grade στις αξιολογήσεις των  οίκων Fitch, S&P και DBRS.

Ανάλυση για την ελληνική αγορά μετοχών κάνει και ο AXIA Research. Εκτιμούμε πως η ελληνική αγορά μετοχών θα αντιδράσει θετικά στα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης ​​Μαΐου  με δεδομένες τις προσδοκίες που δημιουργούν αυτά για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση αλλά και την οικονομία σημειώνει.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.