share

Εκπτώσεις: Τέλος οι θερινές—Έρχεται δεκαήμερο προσφορών

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα, 31 Αυγούστου ισχύει ο θεσμός των θερινών εκπτώσεων για το 2022 στα εμπορικά καταστήματα. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπτώσεις ξεκίνησαν στα καταστήματα τη Δευτέρα 11 Ιουλίου του 2022. 

Ωστόσο οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αναμένεται να επεκτείνουν τις εποχικές προσφορές τουλάχιστον έως το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2022, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης για το θέμα των εκπτώσεων. Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και πολλές από αυτές αναμένεται να επεκτείνουν τις εποχικές προσφορές τουλάχιστον ένα δεκαήμερο μετά το τέλος των θερινών εκπτώσεων, είχε αναφέρει  πρόσφατα ο κ. Κορκίδης.

Τα SOS για τους καταναλωτές

Οι καταναλωτές κατά την περίοδο των εκπτώσεων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής σημεία:

 • Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.
 • Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.
 • Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).
 • Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής.
 • Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
 • Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
 •  Θα πρέπει να  γνωρίζουν  τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις.
 • Δεν θα πρέπει να διστάζουν να ενημερώνονται  επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.
 • Θα πρέπει να ενημερωθούν από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.
 • Θα πρέπει να ζητούν απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.
 • Θα πρέπει να ζητούν τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Τι αλλάζει

Υπενθυμίζεται ότι δεν θα ισχύουν πλέον οι ενδιάμεσες  που πραγματοποιούνταν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, για διάστημα των 15 ημερών, όπως αναφέρεται στο  νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που είχε κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή.

Με άλλο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης φέτος, καταργήθηκε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι προσφορές συγκεκριμένων προϊόντων ή συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων, μέσα σε ένα κατάστημα, δεν μπορούσαν να υπερβαίνουν τις 10 συνεχόμενες ημέρες.

Όπως επισημαίνεται  αίρεται η απαγόρευση που προέβλεπε ότι προσφορές, εκτός των εκπτωτικών περιόδων, επιτρέπονται σε ποσότητα έως 50% των ειδών που διατίθενται από το κατάστημα. Eτσι, πλέον οι προσφορές απελευθερώνονται πλήρως, υπό την έννοια ότι όχι μόνο θα επιτρέπεται να γίνονται όλο τον χρόνο και για όσες ημέρες επιθυμεί ο λιανέμπορος, αλλά ακόμη και για όλα τα είδη που διατίθενται από το κατάστημα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.