Quantcast
Έκπτωση 10% ΕΝΦΙΑ: Ανατροπή με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις - Τι λένε οι ειδικοί - enikonomia.gr
share

Έκπτωση 10% ΕΝΦΙΑ: Ανατροπή με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις – Τι λένε οι ειδικοί

δημοσιεύτηκε:

Ανατροπή με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) για τις αιτήσεις αναφορικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%  σε  ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει πλήρως την πρώτη τους οικία έναντι φυσικών καταστροφών. Δεν προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα, όπως αναμένονταν.

Όπως επισήμανε σήμερα στο Action24 ο πράκτορας ασφαλειών και o CEO στην MakeSure.gr, Παναγιώτης Καχλάκης για το θέμα του ΕΝΦΙΑ «ακούγεται πως η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει το καλοκαίρι».  «Yπάρχει μια αναστάτωση στον κόσμο. Ο κόσμος ρωτάει εμάς και τους λογιστές. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πώς να μπει σε αυτή την πλατφόρμα και να καταχωρεί την ασφάλεια του σπιτιού για να λάβει την έκπτωση αυτή του ΕΝΦΙΑ. Ίσως το κράτος, η πολιτεία εφόσον υπάρχει ο μηχανισμός αυτόματης ταύτισης ασφαλισμένου οχήματος – πληρωμής τελών κυκλοφορίας, να μεριμνήσει ώστε να γίνει αυτόματα όλη αυτή η διαδικασία. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι δεν έχουν αριθμό κυκλοφορίας οι κατοικίες. Οπότε δεν μπορεί κάποιος να αποδείξει  ότι το σπίτι του είναι ασφαλισμένο. Είναι ένα καινούργιο μέτρο το οποίο θα έχει τις παθογένειές του στην αρχή», συμπλήρωσε.

Και επανέλαβε πως  καλό θα ήταν όλη η διαδικασία να γίνεται αυτόματα δηλαδή όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητα τους έναντι των φυσικών καταστροφών να μην χρειάζεται να μπουν στην πλατφόρμα για να καταχωρούν το συμβόλαιό  τους.

Επίσης έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης 10% του ΕΝΦΙΑ. «Όσοι πρόλαβαν να ασφαλίσουν το ακίνητο τους για φυσικές καταστροφές μέχρι τις 30/09 /2023 θα έχουν 10% έκπτωση ΕΝΦΙΑ. Έχει υπολογιστεί σε 4 τρίμηνα το έτος και αναλόγως με τη διάρκεια που είναι ασφαλισμένο το ακίνητο έναντι φυσικών καταστροφών ο ιδιοκτήτης θα έχει  ένα ποσοστό έκπτωσης. Για παράδειγμα εάν το ακίνητο είναι ασφαλισμένο για ένα τρίμηνο τότε ο ιδιοκτήτης θα λάβει 2,5% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, εάν  είναι για 6 μήνες  θα έχεις 5% έκπτωση , εάν  είναι για 9 μήνες  θα έχει έκπτωση  7,5% και εάν  είναι για ολόκληρο τον χρόνο τότε θα λάβει ολόκληρη την έκπτωση  10%  στον ΕΝΦΙΑ», σημείωσε.

 

Τι λένε φοροτεχνικοί και δικηγόροι

Για το θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ 10% μίλησε και ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης  στο MEGA.  «Θυμίζω ότι η  διάταξη λέει ότι θα υπάρχει έκπτωση της τάξεως του 10% στον ΕΝΦΙΑ εκείνων των ακινήτων  που είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά σεισμό  και πλημμύρες .Θα υπάρξει μια εφαρμογή από την ΑΑΔΕ το προσεχές χρονικό διάστημα όπου εκεί θα έχει αντλήσει η Αρχή  στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρίες για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα με βάση τον ΑΦΜ του  προσώπου που είναι ο ιδιοκτήτες. Εμείς θα είμαστε υποχρεωμένοι να μπούμε στην σελίδα να ελέγξουμε εάν πραγματικά και να επιβεβαιώσουμε ότι τα στοιχεία είναι σωστά. Και εάν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση δηλαδή της ασφάλισης  του ακινήτου για φυσικές καταστροφές για όλο το 2023  ή εάν είναι για μέρος του 2023 θα υπάρχει και ανάλογα έκπτωση. Δηλαδή  εάν το έχεις ασφαλίσει το ακίνητο  για φυσικές καταστροφές για όλο το 2023 θα έχεις έκπτωση 10% ενώ εάν το εάν έχεις ασφαλίσει  για ένα εξάμηνο  τότε θα έχεις έκπτωση 5%  κλπ», σημείωσε.

«Όποιος κάνει ασφαλιστήριο θα πρέπει να δει πάρα πολύ  καλά τους όρους και τις απαλλαγές. Δηλαδή πότε ο ασφαλιστής δεν θα σε πληρώσει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρώτον, δεύτερον εννοείται πως  είναι το κόστος της ασφάλισης. Τα παλαιότερα χρόνια που υπήρχε μια καλύτερη οικονομική κατάσταση δεν υπήρχε η κουλτούρα το να ασφαλίσεις το σπίτι. Τώρα δεν υπάρχουν τα χρήματα για να ασφαλίσεις ένα σπίτι»,  είπε στο MEGA από πλευρά της η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα αναφερόμενη στο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Και ανέφερε ενδεικτικά πόσο κοστίζει για να ασφαλίσει κανείς ένα σπίτι 20 ετίας των  80 τμ.  για 1 χρόνο.  «Είναι ανάλογα με την αξία του ακινήτου. Μπορεί να είναι 500  ευρώ /μπορεί να είναι 600 ευρώ/ μπορεί να είναι πάνω από 1000 ευρώ. Εξαρτάται και τι κινδύνους θα ασφαλίσεις μέσα σε αυτό το ασφαλιστήριο. Δηλαδή είναι μια γκάμα προϋποθέσεων», συμπλήρωσε η κ. Νούκα και επεσήμανε πως  «εάν υπάρξει  υποχρεωτικότητα να ασφαλιστούν τα ακίνητα από φυσικές καταστροφές, τότε θα πρέπει να γίνει και κάτι με την αξία των ασφαλιστηρίων. Δηλαδή  σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να  υπάρξει μια παρέμβαση από την κυβέρνηση».

Υπενθυμίζεται πως στο θέμα της μείωσης  του ΕΝΦΙΑ κατά 10 % για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.  «Από 1.1.2024 ισχύει επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10 % για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα βρίσκονται τα στοιχεία των ενεργών ασφαλιστικών συμβολαίων ακινήτων. Οι φορολογούμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα ακίνητά τους, για τα οποία θα υπολογιστεί μειωμένος ΕΝΦΙΑ του 2024», είπε ο κ.  Xατζηδάκης».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.