Quantcast
'Εκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Τι αναφέρουν τα ραβασάκια της Εφορίας- Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις - enikonomia.gr
share

‘Εκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Τι αναφέρουν τα ραβασάκια της Εφορίας- Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες  ασφαλισμένων ακινήτων για να  υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myPROPERTY” αναφορικά με την χορήγηση της έκπτωσης του 10% στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή μπορούν να προβούν σε αυτή την ενέργεια μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis
  • Μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών
  • Αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους μετά θα πρέπει να:

-να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)
-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)
-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Τα μηνύματα από την ΑΑΔΕ

Πάντως η ΑΑΔΕ έχει αποστέλλει ειδοποιητήρια  για την έκπτωση του 10 % στον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων  που είχαν ενεργά ασφαλιστήρια συμβόλαια  το 2023.  «Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

  • Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.
  • Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet»  αναφέρει η ΑΑΔΕ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ αναφέρει στο ίδιο  μήνυμα για την ασφάλεια των ψηφιακών συναλλαγών τα εξής:

«Δεν θα σας ζητήσει, μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο να αποκαλύψετε προσωπικά σας στοιχεία, όπως όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password). Διαγράψτε αμέσως οποιοδήποτε μήνυμα αναφέρει ότι προέρχεται από την ΑΑΔΕ ή από την «Εφορία» και σας ζητά να αποκαλύψετε οτιδήποτε από τα παραπάνω, καθώς είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο. Δεν θα σας αποστείλει ποτέ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με προσωπικά φορολογικά σας δεδομένα (π.χ. ποσά οφειλών ή επιστροφών). Τα δεδομένα αυτά αναρτώνται μόνο στη θυρίδα “Tα Μηνύματά μου” της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης, ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE >

Μητρώο & Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μου.

Για την καλύτερη δυνατή προστασία σας:

  • Μην κάνετε ποτέ κλικ σε σύνδεσμο (link) που βρίσκεται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν δεν είστε απολύτως βέβαιος για τον αποστολέα του μηνύματος.
  • Μην κάνετε ποτέ κλικ σε συνδέσμους (links) που σας καλούν να καταχωρίσετε τους κωδικούς σας ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία.
  • Να ελέγχετε με προσοχή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα των μηνυμάτων. Μηνύματα εξαπάτησης συχνά αποστέλλονται από άγνωστες ή παραφρασμένες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσομοιάζουν με πραγματικές διευθύνσεις υπηρεσιών (ιδίως με αλλαγή ή προσθήκη χαρακτήρων). Επίσης συχνά το όνομα αποστολέα κρύβει άλλη διεύθυνση, άσχετη με την υπηρεσία από την οποία φαίνεται να αποστέλλεται το μήνυμα.
  • Να συνδέεστε στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων aade.gr ».

Τι έχει ζητήσει η ΠΟΜΙΔΑ

 

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει να μην χάσουν  φέτος την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ  οι ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλισμένων ακινήτων. «Ζητούμε να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση του 2023 όσοι υπολείπονται των παραπάνω προϋποθέσεων και με απόφασή σας να ισχύσουν οι εξής μεταβατικές ρυθμίσεις:

  • Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και
  • Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης. »  σημειώνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση της.

 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων χάνει την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ είτε γιατί δεν έχει ασφαλίσει το  οίκημα του και για πλημμύρα παρά μόνο για σεισμό και φωτιά, είτε γιατί η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι στα συμβόλαια μικρότερη των απαιτούμενων 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΜΙΔΑ.

Ωστόσο μέχρι τώρα φαίνεται πως η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι αρνητική επί τούτου και εάν διατηρήσει την στάση αυτή, τότε το επόμενο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτητών ακινήτων θα χάσουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.