Quantcast
Έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως 10% για ασφάλιση ακινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών: Πότε αναμένεται η ΚΥΑ και πότε η πλατφόρμα - enikonomia.gr
share

Έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως 10% για ασφάλιση ακινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών: Πότε αναμένεται η ΚΥΑ και πότε η πλατφόρμα

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να εκδοθεί κοινή απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της  ΑΑΔΕ για την έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως 10% που θα αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι των φυσικών καταστροφών. Μετά θα ενεργοποιηθεί  η πλατφόρμα για να κάνουν δήλωση οι ιδιοκτήτες.

Βασική προϋπόθεση για να έχουν αυτή την μείωση του  ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι η αξία της ασφαλισμένης οικίας τους να  είναι τουλάχιστον 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Παράλληλα σημειώνεται πως το ασφαλιστήριο θα πρέπει να καλύπτει τον κίνδυνο της πυρκαγιάς,  τον σεισμό αλλά και την πλημμύρα.

Το παράδειγμα

Παρακάτω παρατίθεται  ένα παράδειγμα για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί  η έκπτωση ΕΝΦΙΑ έως 10%:

Κάποιος που έχει ένα ακίνητο 100 τ.μ αντικειμενικής αξίας ύψους 110.000 ευρώ πληρώνει ΕΝΦΙΑ 233 ευρώ.

  • Εάν όμως  ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης επιλέξει να κάνει πλήρη ετήσια ασφάλιση του οικήματος του τότε θα έχει έκπτωση 23 ευρώ ενώ εάν πάρει την εξάμηνη ασφάλιση τότε το ποσό θα μειωθεί στα 16,5 ευρώ.
  • Για την πλήρη ασφάλισης διαμερίσματος 100 τετραγωνικών αξίας 110.000 ευρώ  είναι αναγκαία η ετήσια καταβολή σχεδόν 160 ευρώ.
  • Συνεπώς , η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί με σχεδόν το 15% των ετήσιων ασφαλίστρων.

Τα στοιχεία

Σημειώνεται πως τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έδειξαν πως  σχεδόν 970.000 κατοικίες σε σύνολο 6.400.000 είναι ασφαλισμένες για σεισμό, φωτιά και καιρικά φαινόμενα. Συνεπώς  σε περίπτωση καταστροφών, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών βαρύνει κατά κύριο λόγο τον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντως μέχρι τώρα  ο αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών αντιπροσωπεύει το 15% του συνόλου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.