Quantcast
ΕΚΤ: Αποφάσισε την απόσυρση των 500ευρων - Αναζητά τους τρόπους που θα γίνει - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Αποφάσισε την απόσυρση των 500ευρων – Αναζητά τους τρόπους που θα γίνει

δημοσιεύτηκε:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τάχθηκε πριν από λίγο, με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της απόσυρσης των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που επικαλείται πηγές της ΕΚΤ.

Η γραπτώς συμφωνηθείσα πρόθεση των αξιωματούχων της ΕΚΤ αποτελεί σαφή ένδειξη για την οριστική απόφαση που αναμένεται να ληφθεί τους επόμενους μήνες.

Το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας εξουσιοδότησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Επιτροπή Χαρτονομισμάτων (Banco) να ξεκαθαρίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα αποσυρθούν τα 500ευρα από την κυκλοφορία. Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση.

Σήμερα κυκλοφορούν, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, 600 εκατομμύρια χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, αξίας 300 δις. ευρώ. Το ένα τέταρτο περίπου από αυτά βρίσκονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις την ΕΚΤ, στο εξωτερικό.

Για την κατάργηση των 500ευρών αρκεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μία απλή πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Η πλειοψηφία αυτή θεωρείται δεδομένη, με βάση τη σαφή εντολή που δόθηκε στην Επιτροπή Χαρτονομισμάτων.

Οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας, της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου θεωρείται ότι τάχθηκαν κατά της κατάργησης των 500ευρών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.