Quantcast
ΕΚΤ: Αρχίζουν τη Δευτέρα αγορές κρατικών ομολόγων - Τον Ιούλιο των ελληνικών - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Αρχίζουν τη Δευτέρα αγορές κρατικών ομολόγων – Τον Ιούλιο των ελληνικών

δημοσιεύτηκε:

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ –   που έχει ύψος 1,1 τρισ. ευρώ και αφορά κυρίως αγορές κρατικών τίτλων –  θα αρχίσει να υλοποιείται από την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά καλυμμένων ομολόγων και ομολόγων τιτλοποιημένων δανείων (ABS), την οποία άρχισε από το 2014.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει, όπως είχε δηλώσει ο Νράγκι και τον Ιανουάριο, να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό έως τον Ιούλιο και αφού έχει αποπληρώσει ομόλογα της ΕΚΤ, ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση του όρου που έχει θέση η ΕΚΤ για πλαφόν 33% στο ύψος των αγορών ομολόγων κάθε χώρας. Βεβαίως, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προυπόθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι να έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση του προγράμματός της. 

Η ΕΚΤ προχώρησε σήμερα σε αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς, όπως δήλωσε ο Ντράγκι, υπήρξε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών από τις αρχές του έτους που αναμένεται να ενισχυθεί και να γίνει ευρύτερη στη διάρκεια του έτους. Για το 2015 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,5% που θα αυξηθεί στο 1,9% το 2016 και το 2,1% το 2017.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ενίσχυση της ανάκαμψης θα ευνοηθεί από το μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, τη μείωση των τιμών πετρελαίου και την υποτίμηση του ευρώ. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, η ανάκαμψη θα συγκρατηθεί από τον βραδύ ρυθμό υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προιόντων σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντός τους, ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και η παραγωγικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης. 

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα είναι μηδενικός φέτος (μέσα επίπεδα του έτους) και θα αυξηθεί στο 1,5% το 2016 και στο 1,8% το 2017. Στην αύξηση των τιμών το 2016, είπε, θα συμβάλει η υποτίμηση του ευρώ και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι ενδείξεις που έχουμε, είπε ο Ντράγκι, είναι ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ περνούν στην πραγματική οικονομία μέσα από τη μείωση των επιτοκίων, τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και την υποτίμηση του ευρώ.. Τόνισε, όμως, ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από την κυκλική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σημειώνοντας και πάλι την ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.