Quantcast
ΕΚΤ: Αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ του ELA - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ του ELA

δημοσιεύτηκε:

Σε αύξηση, κατά 1,1 δισ. ευρώ, του ορίου άντλησης έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ),συνεχίζοντας την διασφάλιση της ρευστότητας των συστημικών τραπεζών.

Μετά τη σημερινή απόφαση, το όριο του ELA διαμορφώνεται στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη χθεσινή ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενος στον ELA, τόνισε ότι «Η ΕΚΤ δεν προκαθορίζει, ούτε προαποφασίζει το όριο του ELA», διευκρινίζοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα μέσω του προγράμματος και θα βοηθά τις ελληνικές τράπεζες. «Το ELA θα αυξάνεται όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν επαρκή collaterals», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι: «Δεν είναι πολιτικό θεσμικό όργανο η ΕΚΤ, δεν δημιουργούμε νέους κανόνες».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος προσδοκούσε μεγαλύτερη ανανέωση του ορίου, ύστερα από ένα διήμερο εκροών καταθέσεων συνολικού ύψους άνω των 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνεδρίαση, δεν έγινε συζήτηση για το θέμα των εγγυήσεων που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον μηχανισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση αυτή αναμένεται να διεξαχθεί την 1η Ιουλίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.