Quantcast
ΕΚΤ: H αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στη Γερμανία θα στήριζε την ανάπτυξη στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: H αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στη Γερμανία θα στήριζε την ανάπτυξη στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Η Γερμανία μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία της, όπως και στην οικονομία της Ευρωζώνης, εάν εκμεταλλευθεί τα χαμηλά επιτόκια για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σύμφωνα με μελέτη της ΕΚΤ.

Η μελέτη διερευνά το αποτέλεσμα που θα έχει η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε μία μεγάλης χώρα της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, ύψους 1% του ΑΕΠ σε μία πενταετία. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα είχε μεγαλύτερη επίδραση, εάν χρηματοδοτείτο με δανεικά ή αυξημένα δημόσια έσοδα και συνοδεύονταν από μία επεκτατική νομισματική πολιτική.

«Μία αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις θα έχει τα ισχυρότερα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα στη ζήτηση, περιλαμβανομένης της μετάδοσης σε άλλες χώρες, με μία αναμενόμενη χαλαρή νομισματική πολιτική», σημειώνει η μελέτη, προσθέτοντας: «Το συμπέρασμα αυτό ενισχύει το επιχείρημα υπέρ της αύξησης των δημόσιων επενδύσεων στο σημερινό περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού».

Πολλοί πολιτικοί εκτός της Γερμανίας πιέζουν εδώ και χρόνια τη χώρα να αυξήσει τις δαπάνες της για να βοηθήσει την ώθηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Προσκρούουν, όμως, στην προεκλογική δέσμευση των Μέρκελ και Σόιμπλε ότι θα ακολουθήσουν να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.