Quantcast
ΕΚΤ: Ποιο είναι το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Ποιο είναι το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών

δημοσιεύτηκε:

Από τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια στην Ευρωζώνη είχαν το τέταρτο τρίμηνο 2023  οι ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς Alpha Bank και Εurobank), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων – χορηγήσεων) των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στο 3,23%, έναντι 2,18% των ιταλικών, 2,63% των ισπανικών, 1,17% των γερμανικών και 3,13% των πορτογαλικών.

Στο ίδιο διάστημα η απόδοση επί των ίδιων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 11,99% έναντι 12,27% στην Ισπανία, 6,08% στη Γερμανία και 14,27% στην Πορτογαλία.

Τα κόκκινα δάνεια

Στο σκέλος των κόκκινων δανείων ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 4% , το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, έναντι 1,89% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά ο ίδιος δείκτης ( NPL) διαμορφώθηκε στο 2,7% για τις ιταλικές τράπεζες και στο 1,60% για τις γερμανικές και στο3,27% για τις γαλλικές.

Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης η έρευνα της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών CET1 Ratio βελτιώθηκε στο 15,73% από 15,61% που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης απόδοσης επί των ίδιων κεφαλαίων (σε ετησιοποιημένη βάση) υποχώρησε στο 9,31% από 10,1%.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε οριακά στο 2,30% από 2,27% το προηγούμενο τρίμηνο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.