Quantcast
ΕΚΤ: Τα κρατικά ομόλογα δεν είναι χωρίς κίνδυνο - Ανάγκη αλλαγής νομοθεσίας - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Τα κρατικά ομόλογα δεν είναι χωρίς κίνδυνο – Ανάγκη αλλαγής νομοθεσίας

δημοσιεύτηκε:

Τα κρατικά ομόλογα δεν μπορούν να θεωρούνται πλέον ως στοιχεία ενεργητικού χωρίς κίνδυνο για τις τράπεζες και οι διεθνείς ρυθμιστικές Αρχές πρέπει να εξετάσουν την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας (που θεωρεί ότι δεν έχουν κίνδυνο), σύμφωνα με το Ευρωπαικό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), επικεφαλής του οποίου είναι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. 

“Εάν ή έκθεση σε ομόλογα υπόκειται πράγματι σε κίνδυνο κρατικής χρεοκοπίας…. αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος πρέπει να ληφθεί υπόψη”, αναφέρει σε έκθεση του ESRB, η οποία αναφέρει ότι αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας του πάνελ των ειδικών της. 

Η ESBR άρχισε τη λειτουργία της το 2011 με το καθήκον του ελέγχου της μακροοικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης και της ενδεχόμενης συσσώρευσης ανισορροπιών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ εδρεύει στο κτίριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. 

Η έκθεση συντάχθηκε από αξιωματούχους της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, οι οποίες αγοράζουν οι ίδιες κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. 

 Το πάνελ του ESBR αποφάσισε, ωστόσο, να μην κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, σημειώνοντας ότι η έκθεση πρέπει να χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις όσον αφορά την πολιτική στα αρμόδια νομοθετικά όργανα”. Σημείωσε ότι αναμένει νομοθετικές μεταβολές να υπάρξουν “μόνο μεσοπρόθεσμα”, όταν “θα έχει λυθεί η κρίση κρατικών χρεών”. 

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.