Έκθεση ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Επιπτώσεις πανδημίας και πολέμου στην Ουκρανία

εισφορά

Η  συνεχιζόμενη δυναμική του κύματος της ακρίβειας θα εξανεμίσει πολύ γρήγορα τα όποια οφέλη της αύξησης του κατώτατου μισθού προειδοποιεί έκθεση  του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση,  τον Απρίλιο του 2022, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο.

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, υπογραμμίζει ότι η νέα πρόκληση, μετά την υπερδεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, τα αποτυπώματα της οποίας δεν έχουν σβήσει, είναι η ακρίβεια, η οποία έχει σοβαρές δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες και δημιουργεί κλίμα μεγάλης αστάθειας.

Τόνισε δε, ότι λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, είναι πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, επισημαίνοντας ότι ιδίως στη γεωργική παραγωγή χρειάζεται σχεδιασμός. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγόπουλος ανέδειξε τη σπουδαιότητα να τεθεί στον δημόσιο διάλογο η ενίσχυση των θεσμών προστασίας της εργασίας «ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την υποστήριξη των οικονομιών και την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» και συμπλήρωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ισχύος του συλλογικού εργατικού δικαίου.

Τα βασικά συμπεράσματα

Αναλυτικά, σύμφωνα με  το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης  είναι τα εξής:

Για τον μέσο μισθό του ιδιωτικού τομέα 

Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απολέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.

Η επίδραση της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι ιδιαίτερα άνιση.

Τέλος, όλα τα ευρήματα των δεικτών κοινωνικής βιωσιμότητας, όπως του ποσοστού κινδύνου φτώχειας στην εργασία, του ποσοστού των ατόμων σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, των ατόμων με σοβαρή αποστέρηση υλικών αγαθών και του δείκτη κατανομής του εισοδήματος S80/S20, δείχνουν την ανάγκη για ισχυρή δέσμευση της οικονομικής και της κοινωνικής πολιτικής για αποτελεσματικά μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας, του εισοδήματος των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες αφενός μεν για την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα μας αφετέρου δε για την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για μία βιώσιμη και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη».

 

Exit mobile version