Quantcast
Εκτός σχεδίου δόμηση: Έρχεται διπλή νομοθετική παρέμβαση - enikonomia.gr
share

Εκτός σχεδίου δόμηση: Έρχεται διπλή νομοθετική παρέμβαση

δημοσιεύτηκε:

Τέλος στην ομηρία ιδιοκτητών εκτός σχεδίου οικοπέδων με εμβαδόν άνω των 4 στρεμμάτων, για τα κατά παρέκκλιση άρτια αλλά και για τα οικοδομήσιμα ακίνητα φαίνεται πως επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτό θα γίνει με διπλή νομοθετική παρέμβαση που θα κάνει το υπουργείο εντός του  φθινοπώρου.

Σημειώνεται δε πως στις περιοχές αυτές έχει επέλθει ήδη πλήρης παράλυση στην αγορά ακινήτων, ύστερα από την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο  της Επικρατείας  για οικόπεδο στην Πάτμο. Yπενθυμίζεται πως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς είχε προαναγγείλει πρόσφατα πως επίκειται νέα νομοθετική ρύθμιση σε ό,τι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ χρήζει νομοθετικής παρέμβασης «διότι με διευκρινίσεις, εγκυκλίους και απαντήσεις δεν δίδονται σαφείς λύσεις και τελικά δεν λαμβάνονται υπόψη» είχε τονίσει.

Οι πολεοδομίες

Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική στις πολεοδομίες ολόκληρης της χώρας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ), έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ:

  • Τα περισσότερα πολεοδομικά γραφεία της χώρας (Υπηρεσίες Δόμησης) σταμάτησαν να εκδίδουν βεβαιώσεις όρων δόμησης, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης σε όλα τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών, τα οποία δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο.
  • Αρκετές πολεοδομίες, κυρίως στους νησιωτικούς και παραθαλάσσιους δήμους, όπου υπάρχει έντονο οικιστικό ενδιαφέρον, συνεχίζουν κανονικά την έκδοση αδειών δόμησης σε οικόπεδα που έχουν ελάχιστο εμβαδό 4.000 τ.μ. και πρόσοψη σε αγροτικό δρόμο, δηλαδή μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο.
  • Υπάρχουν ακόμα και οι πολεοδομίες που ερμηνεύουν διαφορετικά την απόφαση του ΣτΕ, σε ό,τι αφορά την απαίτηση πρόσοψης σε κοινόχρηστο δρόμο από το 1985. Οι πολεοδομίες αυτές συνεχίζουν να εκδίδουν βεβαιώσεις, προεγκρίσεις και άδειες δόμησης για τα ακίνητα, τα οποία στερούνται πρόσοψης σε κοινόχρηστο δρόμο (παρότι δημιουργήθηκαν πριν από την εφαρμογή τού από 6-10-1978 ΠΔ, το οποίο αντικαταστάθηκε με το ΠΔ 24-31.5.1985 και τον Ν. 3212/2003).

 

Τι ζητούν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών

Οι  εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ζητούν να παραταθεί η προθεσμία για εκείνους που είχαν καταθέσει εμπρόθεσμα αιτήσεις για τα κατά παρέκκλιση οικόπεδα, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση και άλλοι μικροϊδιοκτήτες που δεν είχαν υποβάλει σχετική αίτηση εμπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται πως τα οικόπεδα εκτός σχεδίου και οικισμού ήταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, αλλά η οικοδομησιμότητά τους καταργήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2022 με τον Νόμο 4759/20.

Για τα οικόπεδα αυτά παρασχέθηκε δυνατότητα οικοδόμησης, η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους είχαν υποβάλει μέχρι τις 9  Δεκεμβρίου του 2022  αίτημα με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση έγγραφης βεβαίωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης.  Μετά έπρεπε να υποβάλουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2023  αίτηση για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης. Ωστόσο όλες οι πολεοδομίες υπολειτουργούν αυτήν τη στιγμή και βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάρα πολλές αιτήσεις οι οποίες δεν μπορούν να εξεταστούν μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.