Quantcast
Ελ Εριάν: Μόνο με απόφαση της Ελλάδας η έξοδος από το ευρώ - enikonomia.gr
share

Ελ Εριάν: Μόνο με απόφαση της Ελλάδας η έξοδος από το ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Το Grexit είναι μια πιθανότητα, η οποία θα γίνει πραγματικότητα μόνον ως απόρροια αποφάσεων που θα λάβει η ίδια η Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, στην οποία ανήκει η Pimco, το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο (δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων).

Ο κ. Ελ Εριάν, τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε πρόεδρο του Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, σημειώνει ότι η αν η Ελλάδα επιλέξει να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση θα πρέπει να το κάνει με μεγάλη προσοχή και σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις όπως αυτές που βίωσε η Αργεντινή.

«Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια έξοδος χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, που θα έπληττε σοβαρά τις οικονομικές της σχέσεις και θα καθιστούσε πολύ ευάλωτη τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας», λέει ο κ. Εριάν.

Συνεχίζει δε, λέγοντας ότι «σε σχέση με το πότε θα μπορούσε να αποφασίσει η Ελλάδα ένα Grexit, θα επαναλάμβανα ότι πρέπει να είναι απόρροια πολύ προσεκτικής και πλήρους προετοιμασίας».

Επισημαίνει επίσης ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας ρευστότητα: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει σε ότι αφορά τη ρευστότητα, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν.

Όμως, και αυτό είναι πιο σημαντικό, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει τις βασικές δυνάμεις που παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

Αυτό απαιτεί ένα περιβάλλον πιο υποστηρικτικό, ένα νέο εσωτερικό μοντέλο ανάπτυξης και, κυρίως, την ελάφρυνση του χρέους που επιβαρύνει τη χώρα, και όλα αυτά βρίσκονται εκτός της άμεσης και ουσιαστικής επιρροής της ΕΚΤ», δηλώνει ο κ. Εριάν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του, αναφορικά με τη μη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.