Quantcast
Ελαιόλαδο: Προβλέψεις σοκ για την τιμή του και τις ελλείψεις - Αντικλεπτικά βάζουν σούπερ μάρκετ της Ισπανίας - enikonomia.gr
share

Ελαιόλαδο: Προβλέψεις σοκ για την τιμή του και τις ελλείψεις – Αντικλεπτικά βάζουν σούπερ μάρκετ της Ισπανίας

δημοσιεύτηκε:

« Το 90% του ελαιόλαδου του περσινού έχει διατεθεί. Αυτό είναι είτε στα ράφια είτε στα σπίτια μας » είπε ο παραγωγός Παναγιώτης Κουτουγδής μιλώντας στον Real FM 97, 8  και στον κ. Μάνο Νιφλή.

«Εμείς οι παραγωγοί προσπαθούμε  είτε να αυξήσουμε με κάποιον τρόπο την παραγωγή του ελαιόλαδου  με λιμάσματα ή οτιδήποτε άλλο είτε με καλλιέργειες .Αυτά έχουν μειωθεί κατά πολύ. Τα λιπάσματα είναι απλησίαστα για τον παραγωγό» συμπλήρωσε.  «Φέτος θα είναι μια χρονιά που θα είναι κάτω από 40% από αυτό που περιμέναμε σαν παραγωγοί » σημείωσε μεταξύ άλλων.  Επίσης ρωτήθηκε εάν ο κρατικός  μηχανισμός  μπορεί  να ελέγξει τις ετικέτες του ελαιόλαδου στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. 

«Ο ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους είναι ανύπαρκτος που δεν μπορεί να ελέγξει ακόμη και δεκάδες εάν ήταν .Δεν μπορεί να τους ελέγξει .Καταρχήν πιστεύω ότι δεν θέλει, ξεκάθαρα πράγματα. Όλοι οι ‘Ελληνες το λέμε ότι δεν θέλει να υπάρξει έλεγχος στους χονδρέμπορούς ειδικά ή οποιασδήποτε μορφής τέλος πάντων αγοραπωλησίας γίνεται. Είναι τόσο εύκολο  που μπορούν να δουν τα τιμολόγια …μπορούν να δουν την αγοραπωλησία.  Είναι εύκολα αυτά »  συμπλήρωσε.

Ελαιόλαδο: Πόσο κοστίζει στη χώρα μας

Το ελαιόλαδο κοστίζει  σήμερα από 12 έως και 16 ευρώ το λίτρο στη χώρα μας, είπε στην ΕΡΤ1 ο  ελαιοπαραγωγός και οινοπαραγωγός στις Αχαρνές Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης. « Το λάδι έχει το καταντήσει χρηματιστηριακό προϊόν » συμπλήρωσε και ανέφερε « δεν το περιμέναμε ούτε εμείς  οι ίδιοι ότι η τιμή του λαδιού θα φτάσει σήμερα  στον παραγωγό 8,35 ευρώ  συν το ΦΠΑ. Η τιμή είναι αδιανόητη για τον παραγωγό αυτόν».
Επίσης μίλησε και για το θέμα των κλοπών του ελαιόλαδου. «Στην Ισπανία η κλοπή του ελαιόλαδου  υπήρχε και από το 2019 . Το 2019 η  Ισπανία είχε μια υπερπαραγωγή  που έφτασε περίπου στους 2 εκατ .τόνους  παραγωγής» είπε και πρόσθεσε πως «στη Κρήτη μας υπάρχουν κάποιες κλοπές τους τελευταίους μήνες  γιατί 1 τόνος λάδι κάνει περίπου  10.000 ευρώ και το ΦΠΑ του .Είναι πάρα πολλά τα χρήματα και κάποιοι μπαίνουν στη διαδικασία σε κάποια μικρά χωριά  που οι άνθρωποι φυλάσσουν το λάδι στο σπίτι . Γιατί εμείς έχουμε μάθει να φυλάσσουμε λάδι 100, 200 κιλά αναλόγως και το φυλάσσουμε στο χωριό, στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, στο σπίτι του μπαμπά και της μαμάς. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα κάποιοι πάνε και χτυπάνε τις αποθήκες, παίρνουν 150 με 200 κιλά λάδι και κάνουν αυτοί ένα πολύ καλό ταμείο γιατί είναι πολύ ακριβό το λάδι μας»

Οι προβλέψεις

Μάλιστα ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ αναφέρει πως το ελαιόλαδο στο ράφι των σούπερ μάρκετ  έχει αυξηθεί μέχρι και 50% μέσα σε 1 χρόνο. Επίσης επισημαίνεται πως σήμερα η μέση λιανική τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει εκτιναχθεί στα 12 ευρώ το λίτρο  αγγίζοντας και σε κάποιες περιπτώσεις  ακόμη και τα 16 ευρώ όταν 1 χρόνο πριν ήταν στα 8 ευρώ το λίτρο. Με βάση την πλατφόρμα e-katanalwtis , το ελαιόλαδο συγκεκριμένης ποικιλίας πωλείται στα σούπερ μάρκετ  από τα 8,35 ευρώ το λίτρο μέχρι και 13,98 ευρώ  το λίτρο. Εάν κάποιος θέλει να αγοράσει συσκευασία των 4 λίτρων θα πρέπει να δώσει από 38, 42 ευρώ το λίτρο μέχρι και 49,98 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση της τιμής οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Σημειώνεται δε πως πέρυσι οι παραγωγοί πούλησαν το λάδι στην τιμή ρεκόρ των 5 ευρώ το κιλό. Αυτό είχε ως  αποτέλεσμα να φτάσει στο ράφι των σούπερ μάρκετ στην τιμή των 8 ευρώ με 10 ευρώ φέτος και η τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται στα 8 ευρώ το 1 λίτρο. Αυτό αναμένεται να φύγει από το τυποποιητήριο πάνω από τα 10 ευρώ και έτσι οι καταναλωτές δεν θα το βρίσκουν  κάτω από 15 ευρώ  στο ράφι. Η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να παραμείνει αυξημένη κατά 50% με 60% και για τα επόμενα 2 χρόνια.

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις στο ελαιόλαδο του χρόνου αφήνουν οι ελαιοπαραγωγοί

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις στο ελαιόλαδο το 2024  άφησε σήμερα ο  ελαιοπαραγωγός  Ηλίας Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο Action 24.  «Να μην έρθει στιγμή του χρόνου να μιλάμε όχι για τιμή  του ελαιόλαδου αλλά ότι δεν  θα υπάρχει στον ράφι .Εκείνο θα ήταν το εφιαλτικό σενάριο. Ας ελπίσουμε  ότι η επόμενη χρονιά θα είναι  καλή για όλες τις χώρες τις παραγωγικές » σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.  «Το κακό σενάριο εξαρτάται από την κλιματική αλλαγή .Δηλαδή εάν συνεχίσει αυτή η ξηρασία που πλήττει την Ισπανία, εάν  αυτή μεταφερθεί στην Ελλάδα  ή εάν έχουμε κάποια φαινόμενα στην Ιταλία σίγουρα θα  έχουμε έλλειψη στο ελαιόλαδο. Γιατί τα αποθέματα δεν υπάρχουν πλέον που είχαν οι Ισπανοί, Ιταλοί δηλαδή όλες οι τυποποιητικές εταιρίες  » συμπλήρωσε.  «Καταστράφηκαν ελαιόδεντρα  φέτος και όχι μόνο  αυτό αλλά και η ακαρπία που έπληξε όλη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.  Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα» είπε μεταξύ άλλων.

Μέχρι και…αντικλεπτικά συστήματα βάζουν σούπερ μάρκετ της  Ισπανίας

Μέχρι και…αντικλεπτικά συστήματα βάζουν τα περισσότερα σούπερ μάρκετ της  Ισπανίας στο αγνό παρθένο ελαιόλαδο λόγω της υψηλής τιμής του. Αυτό το κάνουν κυρίως οι πολύ μεγάλες αλυσίδες της χώρας, όπως  μεταδίδει η ΕΡΤ. Πάντως  αυτή τη στιγμή η Ισπανία παράγει το 40 με 55%  της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής  ελαιόλαδου. Επίσης επισημαίνεται πως πριν από 1 μήνα  έκλεψαν από ελαιοτριβείο στην Κόρδοβα περίπου 60.000 λίτρα. Η τιμή του αποτιμάται γύρω στα 500.000 ευρώ και αυτό έγινε από δεξαμενές που υπήρχαν εκεί και το μετέφεραν με βυτία.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως από την αρχή του έτους η τιμή του ελαιόλαδου στην Ισπανία βρίσκονταν στα 6,91 ευρώ το λίτρο, ωστόσο σήμερα η τιμή του, τον Σεπτέμβριο έχει “σκαρφαλώσει ” στα 10, 34 ευρώ το λίτρο. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας είχε δηλώσει πρόσφατα πως η τιμή του ελαιόλαδου θα κατέβει μόνο εάν ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ βροχερός μήνας. Πάντως από τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν σταμάτησε να βρέχει στην Ισπανία ωστόσο το νότιο τμήμα της εξακολουθεί να υποφέρει ακόμη από ξηρασία αλλά και από ανομβρία. Αυτή  τη στιγμή  οι Ισπανοί πληρώνουν  ακριβό το λάδι εξαιτίας της τρίμηνης ανομβρίας την περασμένη άνοιξη. Πάντως θα φανεί εάν η τιμή του ελαιόλαδου πέσει μετά από αυτόν τον βροχερό μήνα Σεπτέμβριο διότι η βροχή αυτή τη στιγμή παχαίνει τον καρπό  και έτσι το λάδι μπορεί να γίνει πιο φθηνό.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.