Quantcast
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές κλειδώνουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο - enikonomia.gr
share

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιες αλλαγές κλειδώνουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα στις 10 μ.μ. θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που φέρει τον τίτλο: «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Συνεπώς οι τελικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο  θα «κλειδώσουν» σήμερα και έως αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί.

Οι αλλαγές

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να είναι οι εξής:

Μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων

Αυτό θα αφορά μεταξύ άλλων  κυλικεία σχολείων αλλά και εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Στις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα αναμένεται να υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια.

Τεκμαρτό εισόδημα

Εξετάζεται να διευρυνθούν οι περιπτώσεις για τις οποίες το τεκμαρτό εισόδημα θεωρείται ότι είναι μαχητό. Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση για το τεκμαρτό ποσό που τους έχει επιβάλει η Εφορία. Αυτό ισχύει για όσους θεωρούν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι μικρότερο από αυτό που τους έχει επιβάλει η φορολογική διοίκηση οι οποίοι θα πρέπει όμως να θέσουν τον εαυτό τους ως υποψήφιο για να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα και να αποδειχθεί ότι η Εφορία κάνει λάθος και είναι σωστή η δήλωσή τους.

Θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους

Θα καθιερωθούν αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμηρίου από τους φορολογούμενους. Ο στόχος είναι όλη η διαδικασία μην είναι χρονοβόρα

“Κούρεμα” στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου 

Αναμένεται να γίνει” κούρεμα” στους συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου. Αναλυτικά, οι συντελεστές προβλέπεται να  διαμορφωθούν ως εξής:

  • Στο 35% θα είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ο ετήσιος τζίρος είναι άνω του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων,
  • Στο 70% θα είναι για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ο τζίρος είναι άνω του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
  • Στο 100% θα είναι για  τους ελεύθερους επαγγελματίες που ο ετήσιος τζίρος είναι άνω  του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τα 50.000 ευρώ.

Η δήλωση Θεοχάρη

Για το θέμα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου μίλησε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

«Είδαμε ότι αυτό το σύστημα, ιδιαίτερα σε αυτούς οι οποίοι είναι σχετικά ειλικρινείς ήταν αρκετά αυστηρό και να οδηγούσε σε υπέρογκη επιβάρυνση του φορολογούμενου» σημείωσε ο Κ. Θεοχάρης και τόνισε πως πως στους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν από 15.000 έως 30.000 έγιναν σημαντικές βελτιώσεις. Μάλιστα τόνισε πως ακόμη «τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια, έτσι να δούμε ακριβώς πώς επηρεάζει όλες τις κατηγορίες και θα δούμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού ώστε να βελτιώσουμε όλες αυτές τις κατηγορίες την επιβάρυνση» σημείωσε.

Αναφορικά με πιθανό πολιτικό κόστος από αυτό το νομοσχέδιο σημείωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να γίνονται με βάση το πολιτικό κόστος, αλλά αν πιστεύουμε σε αυτές, αν πράγματι θεωρούμε ότι λύνουν προβλήματα» ενώ υπογράμμισε πως έχουμε διπλάσιους ελεύθερους επαγγελματίες και πληρώνουν 2,5 φορές κάτω του φόρου. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα υπαρκτό ουσιαστικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε τους συντελεστές». Δίνοντας και μια δεύτερη παράμετρο σημείωσε πως «επειδή ακριβώς η κατάσταση είχε φτάσει σε ένα σημείο που πραγματικά υπήρχε και υπάρχει «θράσος» η κοινωνία πια είναι αγανακτισμένη με τέτοιου είδους φαινόμενα. Κατά την άποψή μου το πολιτικό κόστος θα το έχουμε αν δεν κάνουμε τίποτε».

«Η μαχητικότητα του τεκμηρίου που εισάγουμε, σε σχέση με τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι βασική παράμετρος του συστήματος, γιατί ακριβώς δίνει τη διέξοδο σε μια σειρά από επαγγελματίες με αντικειμενικούς λόγους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δουλέψουν, να ασχοληθούν όσο θα ήθελαν με την εργασία τους, με την ατομική τους επιχείρηση, να αλλάζει το τεκμαρτό γι αυτούς ανάλογα με τις συνθήκες τις οποίες κάθε χρονιά έχουν οι ίδιοι. Αυτό θα γίνει με μια διαδικασία η οποία προσπαθούμε να την κάνουμε όσο γίνεται πιο αυτοματοποιημένη και όσο γίνεται πιο εύκολη. Και σε τελική ανάλυση, πάντοτε υπάρχει διέξοδος για τον καθένα του ελέγχου, ο οποίος έλεγχος μπορεί να βγάλει ότι πραγματικά κάποιος είναι ειλικρινής» σημείωσε σε άλλο σημείο.

«Κάποιος ο οποίος δηλώνει ας το πούμε 3.000 ευρώ εισόδημα, ενώ θα έπρεπε να δηλώσει 5.000 ευρώ εισόδημα, δηλαδή μια χαμηλής έντασης φοροδιαφυγή, καταλαβαίνετε ότι η εφορία δεν έχει 500.000 ελεγκτές να κάνει όλον αυτόν τον έλεγχο. Αυτό δυστυχώς πάει και στην καρδιά της συνείδησης της φορολογικής που δυστυχώς δεν έχουμε στη χώρα μας» πρόσθεσε.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.