Quantcast
ΕΛΕΤΑΕΝ: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης αιολικής ενέργειας - enikonomia.gr
share

ΕΛΕΤΑΕΝ: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης αιολικής ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Υπερέβη τα 5,5 GW η αιολική ισχύς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, όπως δείχνουν τα στοιχεία της  Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Συγκεκριμένα, η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του Ιουνίου 2025 ήταν 5.507 MW καθώς κατά το Α’ εξάμηνο συνδέθηκαν στο δίκτυο 37 νέες ανεμογεννήτριες ισχύος 152,2 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, καταγράφεται διπλασιασμός του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξέλιξη που είναι θετική, αλλά δεν αρκεί για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο μείγμα τεχνολογιών ΑΠΕ.

Περαιτέρω, κατά το τέλος του Ιουνίου 2025 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 1 GW νέων αιολικών πάρκων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 300 MW περίπου, που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς εκτιμάται σε 6,5 GW στο τέλος της περιόδου αυτής.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 2.427 MW (44%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 709 ΜW (13%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (9,7%).

Επιπλέον η  ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει  τα εξής:

Κατά την περίοδο 2018-2022 έχουν επιλεγεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1.592MW, δηλαδή ώριμα έργα που θα έπρεπε ήδη να έχουν όλα τεθεί σε λειτουργία.

Όμως εξαιτίας κυρίως των καθυστερήσεων που προκαλούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, μόλις τα 746 MW, δηλ. το 47%, είχαν κατορθώσει να λειτουργούν κατά το τέλος του Α’ εξαμήνου 2025. Οι καθυστερήσεις αυτές δεν είναι χωρίς συνέπειες. Η τιμή αποζημίωσης των αιολικών πάρκων που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα είναι πολύ μικρότερη από το κόστος παραγωγής από φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Τα αιολικά αυτά έργα, συνολικής ισχύος 846 MW, εάν είχαν ολοκληρωθεί έγκαιρα, θα πρόσφεραν περισσότερη φθηνή ενέργεια και μόνιμη ανακούφιση στους Έλληνες καταναλωτές και την εθνική οικονομία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.