Quantcast
ΕΛΣΤΑΤ: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός τον Μάρτιο - Πώς κινήθηκαν βασικοί κλάδοι - enikonomia.gr
share

ΕΛΣΤΑΤ: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός τον Μάρτιο – Πώς κινήθηκαν βασικοί κλάδοι

δημοσιεύτηκε:

Μηδενική μεταβολή σημείωσε ο πληθωρισμός της χώρας μας τον Μάρτιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019,όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. O πληθωρισμός παρουσίασε σε μηναία βάση αύξηση της τάξεως του 1,6%. Μεταξύ άλλων η Αρχή επισημαίνει σε ανακοίνωσ;ή της τα εξής:
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2018 – Μαρτίου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,2%. Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 1,6% τον μήνα Μάρτιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Φεβρουαρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
-0,4% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

– 44,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις.
– 0,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα επίπεδα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
– 0,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
– 0,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, νωπά φρούτα, ελαιόλαδο.

-1,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο.
-1,2% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
– 0,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Στο 0,2% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του μηνός Μαρτίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαρτίου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,2%.

Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Μάρτιο 2020, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο 2020, παρουσίασε αύξηση 1,2%, ενώ ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2018- Μαρτίου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,5%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.