Quantcast
Εμπορική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ: Νέα ώθηση και δέσμευση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016 - enikonomia.gr
share

Εμπορική συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ: Νέα ώθηση και δέσμευση να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να μειώσουν τους δασμούς στο σύνολο σχεδόν των εισαγόμενων προϊόντων, σε μία προσπάθεια να ολοκληρώσουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου έως το τέλος του 2016, σύμφωνα με δηλώσεις διαπραγματευτών των δύο πλευρών.
Μετά τον γύρο των διαβουλεύσεων στο Μαϊάμι, οι διαπραγματευτές δήλωσαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος του επόμενου έτους, πριν τη λήξη της θητείας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
«Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι σημαντικοί για τις ελπίδες μας να ολοκληρώσουμε τη TTIP στη διάρκεια της διοίκησης Ομπάμα», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ, Νταν Μαλάνι.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Γκαρσία Μπερκέρο είπε ότι οι νέες προσφορές που έγιναν αυτή την εβδομάδα θα εξαλείψουν τους δασμούς στο 97% των δασμολογικών κλάσεων – πολύ περισσότερες από όσες πρόσφερε αρχικά η Ουάσιγκτον, αλλά μόνο λίγο περισσότερες από τις αρχικές προτάσεις των Βρυξελλών.
Αν και ο μέσος δασμός στο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ – που ανέρχεται σε σχεδόν 700 δις. δολαρίων τον χρόνο – είναι χαμηλότερος από 3%, ορισμένα προϊόντα έχουν δασμούς με διψήφια ποσοστά.
«Είχαμε μία πρώτη ευκαιρία να συγκρίνουμε τις προσφορές, να τις συζητήσουμε και νομίζω ότι υπάρχει μία γενική αναγνώριση πως εκπληρώνουν τα κριτήρια που έχουμε θέσει», δήλωσε ο Μπερκέρο.
Οι διαπραγματευτές δεν ανέφεραν ποια προϊόντα θα εξαιρεθούν από τις νέες προσφορές για κατάργηση των δασμών, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι ο αγροτικός τομέας είναι ευαίσθητος και θα παραμείνει η προστασία του. Τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν το 5% περίπου του διμερούς εμπορίου ΕΕ – ΗΠΑ και πάνω από το 50% έχουν δασμούς, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.