Quantcast
Εναλλακτικό σχέδιο δανεισμού από ομόλογα Ταμείων - enikonomia.gr
share

Εναλλακτικό σχέδιο δανεισμού από ομόλογα Ταμείων

δημοσιεύτηκε:

Τη νομοθέτηση της χρήσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των καταθέσεων των οργανισμών από το κεντρικό Δημόσιο προβλέπει το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης, αν τελικά το αυριανό Eurogroup δεν δώσει λύση στην πιστωτική ασφυξία που έχουν επιβάλει οι εταίροι μας και η ΕΚΤ.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης τόνιζαν πως η άρνηση που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα από τις διοικήσεις πολλών Ταμείων και δημόσιων οργανισμών στη χρήση των καταθέσεών τους, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου, οφείλεται σε έναν λόγο: Το φόβο του εκ των υστέρων ελέγχου για τις αποφάσεις τους, με δεδομένο ότι τα μέλη τους είναι διορισμένα από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιμένουν να αντικατασταθούν.

«Οι αποφάσεις στο Δημόσιο είναι πιο εύκολες, αν έχεις έναν νόμο που σου τις επιβάλλει», τονίζει χαρακτηριστικά αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά το θέμα. Παρόλα αυτά, η ίδια πηγή τόνιζε ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα πρέπει να έχει έκτακτο χαρακτήρα και να εντοπίζεται στην κάλυψη έκτακτων αναγκών, όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει μία εικονική δεξαμενή άντλησης ρευστότητας έκτακτης ανάγκης από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, έχει εντοπίσει 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ που διαθέτουν ασφαλιστικά ταμεία σε καταθέσεις και περίπου 1,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι βρίσκονται στο Πράσινο Ταμείο, όπου συγκεντρώνονται, κυρίως, πρόστιμα που επιβάλλονται για μόλυνση περιβάλλοντος, αλλά και μέρος των εσόδων από τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Η δεξαμενή των 5,5 δισ. ευρώ συμπληρώνεται από 2 δισ. ευρώ καταθέσεων δημόσιων φορέων.

 

Περισσότερα στο enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.