Quantcast
Ενέργεια: Θα αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα; Η απάντηση Οικονόμου - enikonomia.gr
share

Ενέργεια: Θα αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα; Η απάντηση Οικονόμου

δημοσιεύτηκε:

 Για το εάν θα υπάρξουν αποφάσεις περί αποσύνδεσης στις τιμές του φυσικού αερίου από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως είχε επιμείνει ο Πρωθυπουργός, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν προανήγγειλε επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας  μέσω προτάσεων της Κομισιόν, ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. 

«Ο Πρωθυπουργός εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει δείξει τον δρόμο στον οποίο απαιτείται να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί μιλάμε για ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα που καμία κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει στο σύνολο της. Είναι θετικό που έστω και με καθυστέρηση υιοθετούνται οι απόψεις αυτές του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Το συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι ένα πρώτο βήμα και προφανώς μιλάμε για πολύ σημαντικές αποφάσεις τις οποίες και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συζητήσουν και να επικυρώσουν», απάντησε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε  «Όπως κάνουμε με πολύ μεγάλη συνέπεια το προηγούμενο διάστημα έτσι από εδώ και στο εξής, εμείς θα είμαστε στην κατεύθυνση να επιταχυνθεί μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση της Κομισιόν σε ό,τι αφορά την ενότητα του φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν και την αποσύνδεση του από την διαμόρφωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τη συντονισμένη προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενιαίας προμήθειας».

Το μέτωπο του Νότου

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν κυβέρνηση θα κάνει μια ενεργειακή παρέμβαση  πιο δυναμική όπως το να δημιουργήσει ένα μέτωπο του Νότου, καθώς υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς της Ευρώπης.

«Νομίζω ότι είναι συγκροτημένη μια αντίληψη από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες στο πνεύμα των εισηγήσεων και των προτάσεων που ο κ. Κυριακός Μητσοτάκης είχε καταθέσει στο πρόσφατο παρελθόν που αφορούν την γενναία, την ουσιαστική παρέμβαση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά φυσικού αερίου. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή», απάντησε.

«Συνεχώς όλο το προηγούμενο διάστημα ενημερώναμε την Επιτροπή για το σχέδιο μας  …  γι’ αυτά που εφαρμόζουμε εδώ, για το μοντέλο τιμολόγησης που μας έχει βοηθήσει έτσι ώστε τον Σεπτέμβριο τα νοικοκυριά  να πληρώσουν περίπου 90 % μικρότερες αυξήσεις από αυτές που θα πλήρωναν  εάν δεν υπήρχε επιδότηση.

Και νομίζω ότι το βάρος πλέον πρέπει να πέσει σε άμεσα και γρήγορα μέτρα. Εδώ που φτάσαμε και με αυτά  που προδιαγράφονται μπροστά μας δεν έχει περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και η Ευρώπη πρέπει να πάρει μέτρα. Οι κατευθύνσεις, οι ιδέες, οι προτάσεις  υπάρχουν. Πολλές από  αυτές  ο κ.  Κυριάκος Μητσοτάκης τις έχει παρουσιάσει αναλυτικά όλο το προηγούμενο διάστημα και αυτό περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες τώρα. Είναι συγκεκριμένα μέτρα και  συγκεκριμένες παρεμβάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής», πρόσθεσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις της ΕΕ για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας

Νωρίτερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας της Κομισιόν, Μέχτιλντ Βέρσντέρφερ αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η  επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας. «Η φον ντερ Λάιενς, η πρόεδρός μας, θα το παρουσιάσει με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο  Βέρσντέρφερ

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.