Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Έτσι μπορείτε να εξοφλήσετε τον νέο φόρο-Πώς μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη και να μειώσετε τον λογαριασμό σας έως και 90%. - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Έτσι μπορείτε να εξοφλήσετε τον νέο φόρο-Πώς μπορείτε να διορθώσετε τα λάθη και να μειώσετε τον λογαριασμό σας έως και 90%.

δημοσιεύτηκε:

Τα νέα  εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ  των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν αναρτηθεί στο taxisnet  και οι υπόχρεοι θα πρέπει να εξοφλήσουν άμεσα τον φόρο προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις και προσαυξήσεις.

Σημειώνεται δε πως όσοι έχουν κατεβάσει στο κινητό τους την εφαρμογή myAADEapp μπορούν να δουν το νέο λογαριασμό του φόρου ακινήτων. Συνεπώς η εξόφληση του νέου ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί  στις 30 Απριλίου του 2024 και την τελευταία στο τέλος  Φεβρουαρίου του 2025. Δηλαδή οι δόσεις του Φόρου θα πρέπει να εξοφληθούν ως εξής:

  • Στις 30 Απριλίου 2024 θα πρέπει να πληρωθεί 1η πρώτη δόση του φόρου
  • Στις 31 Μαΐου 2024 θα πρέπει να καταβληθεί η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ
  • Στις 28 Ιουνίου  2024 θα πρέπει να εξοφληθεί η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ
  • Στις 31 Ιουλίου  2024 θα πρέπει να πληρωθεί η 4η δόση του φόρου
  • Στις 30 Αυγούστου  2024 θα πρέπει να καταβληθεί η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ
  • Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση του φόρου
  • Στις 31 Οκτωβρίου 2024  θα πρέπει να εξοφληθεί η7η  δόση του ΕΝΦΙΑ
  • Στις 29 Νοεμβρίου 2024  θα πρέπει να δοθεί η 8η δόση του φόρου
  • Στις 31 Δεκεμβρίου  2024 θα πρέπει να πληρωθεί η 9η δόση του ΕΝΦΙΑ
  • Στις 31 Ιανουαρίου 2025 θα πρέπει να καταβληθεί η 10η δόση του φόρου
  • Στις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να δοθεί η 11η δόση του ΕΝΦΙΑ

Διευκρινίζεται πως η  κάθε μία από τις δόσεις αυτές δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ.

Επίσης επισημαίνεται πως οι πολίτες που ασφάλισαν το 2023 την κατοικία τους για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα) θα δουν στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ πως ενσωματώνεται ένας νέος πίνακας στον οποίο αναλύεται η μείωση έως 10% του  φόρου και συγκεκριμένα αναγράφονται ο Αριθμός Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ασφαλισμένου κτίσματος, ο συνολικός φόρος πριν την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της έκπτωσης, το ποσό των λοιπών εκπτώσεων και ο κύριος φόρος.

Πώς θα διορθώσετε τα λάθη στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική  πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή  της τροποποιητικής δήλωσης Ε9  με βάση την οποία θα γίνει νέα εκκαθάριση στο ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν όσοι διορθώσουν την περιουσιακή τους εικόνα.

Σημειώνεται δε πως ό,τι έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, αυτό αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.  Οπότε όποια λάθη ή κενά υπάρχουν στο νέο εκκαθαριστικό του φόρου οι πολίτες μπορούν να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 χωρίς να πληρώσουν το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ. Αυτό αφορά μόνο όσους απέκτησαν το 2023 ακίνητα ή έχουν σπίτια που είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη στο Ε9 αλλά τώρα  εντοπίστηκαν λάθη που έφεραν επιπλέον επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία για τις αιτήσεις

Για να διορθώσουν λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι τα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9  θα πρέπει να ακολουθήσουν τα  παρακάτω βήματα στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ myAADE:

  • Αρχικά θα πρέπει να επιλέξουν το έτος για το οποίο θέλουν να υποβάλλουν Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας θα πρέπει να επιλέξουν τη δημιουργία δήλωσης Ε9 και μετά θα πρέπει να προχωρήσουν  στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής  τους κατάστασης.
  • Μπορούν να εισαγάγουν ή να μεταβάλλουν ή να διαγράψουν  το ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  • Εάν εισάγουν  ακίνητο, συμπληρώνουν  όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης προβαίνουν σε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  • Εάν μεταβάλλουν ακίνητο,  τότε θα πρέπει να τροποποιήσουν μόνο τα περιγραφικά στοιχεία.
  • Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράψουν τον αριθμό παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχουν  πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  • Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξουν , θα πρέπει να συμπληρώσουν  υποχρεωτικά τα πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  • Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  • Οποιαδήποτε ενέργεια  κάνουν αποθηκεύεται προσωρινά.
  • Όταν ολοκληρώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής  τους κατάστασης, μετά θα πρέπει να ελέγξουν το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  • Θα πρέπει να επιλέξουν οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εφόσον επιθυμούν μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Μόλις ολοκληρώσει τη διαδικασία της τροποιητικής  δήλωσης  στο Ε9  ο φορολογούμενος, μετά η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα πρέπει να πληρωθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Τα λάθη 

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ σχετίζονται μεταξύ άλλων :

1.Με τα εμπράγματα δικαιώματα:

Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά τους (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).   Εάν όμως δεν αναγραφεί το είδος εμπράγματου δικαιώματος ή έχει αναγραφεί λανθασμένα τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο τον πολίτη ολόκληρο το ποσό του φόρου που  του αναλογεί στο συγκεκριμένο σπίτι. 

2.Με τα ημιτελή κτίσματα:

Αυτά  φορολογούνται με έκπτωση 60%. Για αυτόν τον λόγο οι  πολίτες θα πρέπει ελέγξουν εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα κτίσματα που είναι ημιτελή.  Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε  ενδέχεται να μην έχουν επικαιροποιηθεί  τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει ναδιορθωθεί η παράλειψη.

3. Με το ποσοστό συνιδιοκτησίας:

Εάν το ποσοστό αυτό έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9, τότε αυτό θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου τότε θα ληφθεί υπόψη το ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

4 Με τα αγροτεμάχια:

Οι πολίτες θα πρέπει να ελέγξουν τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια.  Υπάρχει περίπτωση οι πολίτες να έχουν χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση.

5.Αγροτεμάχιο με κτίσμα:

Εάν οι πολίτες έχουν αγροτεμάχιο με κτίσμα τότε θα πρέπει να προσέξουν εάν το έχουν  δηλώσει σωστά στο Ε9. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία,  τότε ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη,  τότε  ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, εάν οι πολίτες έχουν  αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης τότε θα πρέπει να ελέγξουν εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία.

6. Με τον όροφο

Εάν δεν συμπληρωθεί  ο αριθμός ορόφου  του σπιτιού ή συμπληρωθεί ο όρος ακινήτου ως δώμα, τότε για τον υπολογισμό του φόρου θα ληφθεί υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Πολλοί που έχουν μεζονέτες  δηλώνουν ως όροφοαυτόν που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ  θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

7. Με τις αποθήκες – πάρκινγκ:

Οι πολίτες θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να ελέγξουν τα τετραγωνικά που έχουν δηλώσει. Μάλιστα με έκπτωση 90% φορολογούνται οι  βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ .

8.Με την ηλικία:

Στον κωδικό  αυτό θα πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Σημείωση:

Πάντως ανάλογα με το είδος των λαθών και παραλείψεων στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μειωθεί κατά 20% έως 90%.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.