Quantcast
ΕΝΦΙΑ-Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιες αλλαγές φέρνει η πρόταση μομφής για τους φορολογούμενους - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ-Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιες αλλαγές φέρνει η πρόταση μομφής για τους φορολογούμενους

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων λόγω της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας. Μάλιστα σύμφωνα με με πληροφορίες, τον νέο λογαριασμό του Φόρου αναμένεται να λάβουν το Σαββατοκύριακο, 6 Απριλίου με 7 του ίδιου μήνα  σχεδόν 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Μάλιστα οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως όσοι εξοφλήσουν τον νέο ΕΝΦΙΑ δεν αναμένεται να έχουν έκπτωση  στον φόρο ενώ όσοι δεν το κάνουν αυτό θα μπορούν να τον πληρώσουν σε 11 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 10 ευρώ.  Δηλαδή η πρώτη του δόση του φόρου  θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025.

 Ωστόσο οι πολίτες έχουν δύο επιλογές για να εξοφλήσουν τον νέο ΕΝΦΙΑ:

  •  Πληρωμή με κάρτα: Οι  υπόχρεοι  μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ με την πιστωτική κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις.
  • Πάγια ρύθμιση: Σε έως 24 έντοκες δόσεις μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να αποπληρώσουν τον φόρο σε έως 24 έντοκες δόσεις εάν εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση, το επιτόκιο αγγίζει το 5,87%.

Διευκρινίζεται δε πως για να ενταχθεί ο ΕΝΦΙΑ ως οφειλή στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην aade.gr.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, το ποσό που έχουν λαμβάνειν θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.

Οι εκπτώσεις και η απαλλαγή

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία,  τα ποσοστά των εκπτώσεων  που μπορούν να έχουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον ΕΝΦΙΑ διαμορφώνονται ως εξής:

  • 10% έκπτωση έχουν οι πολίτες που είχαν ασφαλίσει για  ολόκληρο το 2023 τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες).
  • 50% έκπτωση έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα. Δηλαδή  αυτό ισχύει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που:

-Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

-Το  σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2024 δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ.

-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχε την 1η Ιανουάριο 2024 ο άγαμος δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ,  τα 150.000 ευρώ ο  έγγαμος με 1 εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ ο έγγαμος με 2 εξαρτώμενα τέκνα.

  • 90% είναι το ποσοστό της έκπτωσης για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που  διόρθωσαν τα λάθη  της περιουσίας τους στο έντυπο Ε9.
  • Και απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ οι οικογένειες που έχουν  πάνω από 3 παιδιά ή ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
  • Aπό την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. αλλά και όσοι έχουν ακίνητα  που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

 

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε θα ανοίξει το taxisnet

Παράλληλα επισημαίνεται πως μετά τις 10 Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024.

Σημειώνεται δε πως οι πολίτες που θα πληρώσουν εφάπαξ  φέτος τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση 3%, όπως αναφέρεται σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη  Βουλή.

«Όταν ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%» σημειώνει μεταξύ άλλων η σχετική διάταξη της τροπολογίας του υπουργείου.

 

Ωστόσο σύμφωνα με την τροπολογία εάν παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τότε η πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος  θα πρέπει να καταβληθούν μαζί και ερμηνεύεται ως παράταση της έκπτωσης και πέραν της 31ης Ιουλίου, όπως ισχύει σήμερα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπονται τα εξής::

  • Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.
  • Eφόσον ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%.

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.