Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Ποια λάθη μπορούν να "φουσκώσουν " τον λογαριασμό - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Ποια λάθη μπορούν να “φουσκώσουν ” τον λογαριασμό

δημοσιεύτηκε:

Υπάρχουν επτά λάθη που κάνουν συχνά οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατά συμπλήρωση των δηλώσεων για τον ΕΝΦΙΑ τα οποία τους κοστίζουν ακριβά καθώς χάνουν εκπτώσεις ή πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο από τον αναμενόμενο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και διπλάσιος. Ορισμένα από αυτά είναι μεταξύ άλλων:

  • Ημιτελή κτίσματα: Έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται να πάρουν όσοι έχουν ημιτελή κτίσματα τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί  ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα.
  • Κτίσμα σε αγροτεμάχιο: Ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται εάν μέσα σε 1 αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα, το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία. Ωστόσο ο φόρος υπολογίζεται κανονικά εάν το κτίσμα δεν είναι κατοικία αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη.
  • Εμπράγματα δικαιώματα: Με επιπλέον ΕΝΦΙΑ κινδυνεύουν να χρεωθούν όσοι έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων. Αυτό γίνεται επειδή οι υπόχρεοι δεν δήλωσαν στο Ε9 ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα και αναγράφηκε ο κωδικός 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9 ή δεν ανέγραψαν κάποιον κωδικό στις στήλες αυτές.
  • Ηλικία επικαρπωτή: Δεν υπολογίζεται η έκπτωση στο ψιλό κύριο του ακινήτου εάν δεν έχει αναγραφεί η ηλικία του επικαρπωτή του ακινήτου.
  • Συνιδιοκτησία: Το σύστημα χρεώνει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ σε κάθε φερόμενο ιδιοκτήτη που δεν αναγράφει το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
  • Βοηθητικοί χώροι: Ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90% στους βοηθητικούς χώρους. Ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυξημένο ΕΝΦΙΑ για τους βοηθητικούς χώρους εάν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους κύριας κατοικίας.
  • Ημιυπαίθριοι χώροι: Εάν έχουν νομιμοποιηθεί οι ημιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος για το 2022 αλλά και για τα προηγούμενα έτη

Νέος ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται νέα ραβασάκια

Τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων αναμένεται να αναρτηθούν αρχές Απριλίου στο taxisnet και  οι φορολογούμενοι  μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο είτε εφάπαξ είτε να επιλέξουν μια από τις παρακάτω επιλογές για την πληρωμή του. Αναλυτικά:

  •  Σε δόσεις μπορεί να εξοφληθεί ο ΕΝΦΙΑ: Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις και η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου και η τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2025.
  • Πληρωμή του ΕΝΦΙΑ  με κάρτα σε 12 άτοκες δόσεις: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πληρώσουν  με αυτόν τον τρόπο ολόκληρο το ποσό του φόρου.
  • Ένταξη ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 έντοκες δόσεις: Και με αυτόν τρόπο μπορεί να αποπληρωθεί ο φόρος ωστόσο το επιτόκιο θα είναι 5,87%. Διευκρινίζεται δε πως για να ενταχθεί ο ΕΝΦΙΑ ως οφειλή στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.

Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην aade.gr.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος, το ποσό που έχουν λαμβάνειν θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.