Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται άμεσα η εκκαθάριση του φόρου - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται άμεσα η εκκαθάριση του φόρου

δημοσιεύτηκε:

Τροποιητική δήλωση στην εφαρμογή του συστήματος του Taxisnet «Ε9 Περιουσιολόγιο» θα πρέπει να υποβάλει συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων. Αυτό αφορά τους  φορολογούμενους που έχουν εντοπίσει κάποιο λάθος στο εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ.

Διευκρινίζεται πως εάν από τη τροποποιητική δήλωση Ε9 που έχει υποβάλει ο ιδιοκτήτης ακινήτου προκύψει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε η αρμόδια Εφορία θα του ζητήσει να προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές πριν προχωρήσει στην έκδοση του νέου εκκαθαριστικού σημειώματος του ΕΝΦΙΑ.

ΈΝΦΙΑ: Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται άμεσα η εκκαθάριση του φόρου μετά την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων

Μετά την υποβολή τροποιητικών δηλώσεων Ε9 άμεση εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ γίνεται στις παρακάτω περιπτώσεις. Αναλυτικά:

  • Εάν δεν προκύψει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, τότε η εκκαθάριση γίνεται άμεσα και ο υπόχρεος μπορεί να εκτυπώσει τη νέα πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.
  • Εάν προκύψει πιστωτικό αποτέλεσμα υπό προϋποθέσεις, τότε μπορεί να χρειαστεί να γίνει έλεγχος από την αρμόδια εφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τη  διάρκεια της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως ο πολίτης θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
  • Οι πολίτες μπορούν από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσουν την προσωρινή δήλωση Ε9 που  έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ.  Όταν προσκομίσουν οι πολίτες τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., τότε η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου. Εάν δεν έχει γίνει διαχείριση της προσωρινής δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ., τότε οι πολίτες μπορούν να την ακυρώσουν.

Το μήνυμα

Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ  μπορεί να εμφανιστεί μήνυμα στις ειδικές επισημάνσεις ότι λόγω ανεπάρκειας των δηλωθέντων στο έντυπο Ε9 στοιχείων, ο ΕΝΦΙΑ έχει υπολογιστεί σύμφωνα με την περίπτωση ε΄ του άρθρου 4Α του ν.4223/2013 ή/και με την ΠΟΛ.1184/2014.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9 προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις. Η διαδικασία είναι η εξής:

  •  Αρχικά εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στην καρτέλα «Αρχική σελίδα» και ο φορολογούμενος επιλέγει «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9 μετά από εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ»
  • Μετά γίνεται επιλογή  «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ» από τις διαθέσιμες ενέργειες.
  • Εμφανίζεται σχετική οθόνη με τους Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ.) των πινάκων 1 και 2 που εκκαθαρίστηκαν με παραδοχές. Επιλέγοντας τον Α.Τ.ΑΚ., γίνεται μετάβαση στη φόρμα καταχώρησης του ακινήτου, εμφανίζονται τα περιγραφικά στοιχεία αυτού και μπορεί να γίνει διόρθωση ή συμπλήρωση στοιχείων, όπου χρειάζεται. Μετά προχωρήστε σε ολοκλήρωση της μεταβολής.
  • Εάν υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους Α.Τ.ΑΚ.,  τότε οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν εκ νέου «Ελλείψεις στοιχείων ακινήτων για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ», και μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν  τη παραπάνω διαδικασία.
  • Όταν γίνουν όλες οι διορθώσεις,  τότε εμφανίζεται το μήνυμα ότι διορθώθηκαν όλοι οι Α.Τ.ΑΚ..

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.