share

ΕΝΦΙΑ: Τέλος χρόνου για τις προσφυγές κατά των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών

δημοσιεύτηκε:

Έως σήμερα Παρασκευή, 10 Ιουνίου μπορεί να κάνει ενδικοφανή προσφυγή στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ για τα “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων.

Σημειώνεται ότι κάποιος που θα καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή θα πρέπει να καταβάλει κανονικά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2022 μέχρι να βγει η σχετική απόφαση. Δηλαδή η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου έπρεπε να καταβληθεί έως τέλος Μαΐου και οι υπόλοιπες θα πρέπει να πληρωθούν ως εξής:

  • 30 Ιουνίου 2022
  • 31 Ιουλίου 2022
  • 31 Αυγούστου 2022
  • 30 Σεπτεμβρίου 2022
  • 31 Οκτωβρίου 2022
  • 30 Νοεμβρίου 2022
  • 31 Δεκεμβρίου 2022
  • 31 Ιανουαρίου 2023
  • 28 Φεβρουαρίου 2023.

Τι ισχύει για τους κατοίκους του εξωτερικού

ΕΝΦΙΑ

Η προθεσμία για να κάνουν ενδικοφανή προσφυγή στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ για τα “φουσκωμένα” εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ είναι 10 Ιουνίου εάν είναι κάτοικοι της χώρας.

ΕΝΦΙΑ 2022: Οι αυξήσεις στα εκκαθαριστικά σημειώματα και οι επιστολές διαμαρτυρίας

Αντιπροσωπευτικές επιστολές διαμαρτυρίας με απίστευτες αυξήσεις έως και 1088% επί των περυσινών φόρων που προέρχονται κυρίως από την πρόσθετη φορολογία της ενότητας Γ του άρθρο 43 του Ν. 4916/2022 για το νέο ΕΝΦΙΑ 2022 που προβλέπει πολλαπλάσια φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 400.000 ευρώ , ιδιαίτερα όταν αυτά είναι απρόσοδα αστικά οικόπεδα δημοσίευσε  πρόσφατα η ΠΟΜΙΔΑ.

Επίσης, πέρα από το υπόδειγμα «Ενδικοφανούς Προσφυγής» που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και είναι προσβάσιμο σε όλους, η ΠΟΜΙΔΑ έθεσε στη διάθεση των μελών της μέσα από τη ΣΕΛΙΔΑ ΜΕΛΩΝ της ιστοσελίδας της και δεύτερο, πιο εξειδικευμένο επεξεργάσιμο υπόδειγμα «Ενδικοφανούς Προσφυγής», με πλήρη ανάλυση της αντισυνταγματικότητας και των λόγων ακύρωσης των πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, και με λεπτομερείς περαιτέρω κατευθύνσεις.

Τονίζουμε ότι η εμπρόθεσμη υποβολή της διοικητικής αυτής προσφυγής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στη Διοικητική Δικαιοσύνη, που είναι αρμόδια να αποφανθεί επί της εξόφθαλμης αντισυνταγματικότητα των νέων διατάξεων του ΕΝΦΙΑ 2022, με τις οποίες παραβιάζονται κυρίως οι διατάξεις του άρθρου 4 του Συντάγματος οι οποίες προβλέπουν την ισότητα των πολιτών, την απαγόρευση διακρίσεων σε βάρος τους και την ισότιμη κατανομή των φορολογικών βαρών, βάσει και της αρχής της αναλογικότητας.

Περαιτέρω τονίζουμε ότι οι «ΕΝΔΙΚΟΦΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» κατά των πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού του νέου ΕΝΦΙΑ, όπως και εν συνεχεία οι προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, ασκούνται μεμονωμένα και ατομικά από κάθε ενδιαφερόμενο, και δυστυχώς όχι ομαδικά ή από την ΠΟΜΙΔΑ, όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν…

Η ΠΟΜΙΔΑ με τις ανακοινώσεις και τις αναρτήσεις της αναδεικνύει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να διορθώσει τις αντισυνταγματικές κατά την άποψή της διατάξεις του νέου ΕΝΦΙΑ, ενημερώνει με την ανάρτηση αυτή και τις ανακοινώσεις της κάθε ενδιαφερόμενο για την ισχύουσα διαδικασία και τις υπάρχουσες δυνατότητες, και τέλος θέτει στη διάθεσή τους ακόμη και υποδείγματα «ενδικοφανούς προσφυγής».

Η ΠΟΜΙΔΑ δεν παροτρύνει ούτε αποτρέπει κανέναν από τη διαδικασία αυτή, η οποία ούτε σύντομη, ούτε ανέξοδη, ούτε ασφαλής είναι ως προς την αποτελεσματικότητά της. Συνεπώς το τι θα πράξει ο καθένας θιγόμενος, είναι καθαρά στην κρίση του, και του νομικού του συμπαραστάτη.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.