Quantcast
Ενίσχυση 395 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ για τη στήριξη του ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Ενίσχυση 395 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ για τη στήριξη του ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Πίστωση 395 εκατ. ευρώ «δέσμευσε» το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) για να «καλύψει» μέρος του ελλείμματος που θα εμφανίσει ο ΕΦΚΑ το 2017.

Η δέσμευση έγινε με απόφαση της υπουργού Ε. Αχτσιόγλου σε εφαρμογή του ήδη εγκεκριμένου προϋπολογισμένου ελλείμματος 1,048 δισ. ευρώ του ΕΦΚΑ στις κύριες συντάξεις το 2017.

Ο προϋπολογισμός του υπερ-ταμείου προβλέπει, συγκεκριμένα, έσοδα 40,054 δισ. ευρώ και έξοδα 41,103 δισ. ευρώ αφήνοντας ένα «άνοιγμα» 1,048 δισ. ευρώ, το οποίο θα «καλυφθεί» από ταμειακά διαθέσιμα, από το ΑΚΑΓΕ καθώς και από την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης.

Ο ΕΦΚΑ ενσωματώνει τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των εντασσόμενων ταμείων κύριας ασφάλισης (μόνο το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ προϋπολογίζουν ελλείμματα, συνολικά, πάνω από 2 δις ευρώ), την καταβολή χαμηλότερων νέων συντάξεων, καθώς και ειδικά έσοδα από την… επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού, τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ και από την είσπραξη οφειλών 799,9 εκατ. ευρώ από το ΚΕΑΟ.

Δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, όλες τις υποχρεώσεις (μεγάλο μέρος των απλήρωτων συντάξεων για τις οποίες θα δοθούν, εφόσον οι υπηρεσίες πετύχουν να απορροφήσουν, συνολικά 859 εκατ. ευρώ, παλαιές οφειλές σε ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, τ. ΟΕΚ, Εργατική Εστία κ.ά.).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.