Quantcast
Ενοίκια Ιουνίου: Ποιες επιχειρήσεις "γλιτώνουν" - Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις - enikonomia.gr
share

Ενοίκια Ιουνίου: Ποιες επιχειρήσεις “γλιτώνουν” – Πότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις

δημοσιεύτηκε:

Και τον μήνα Ιούνιο αναμένεται να εφαρμοστεί το μέτρο των μηδενικών ενοικίων για συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Το μέτρο αυτό θα αφορά στις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι κλειστές, όπως είναι τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι, τα κέντρα διασκέδασης, οι αίθουσες εκδηλώσεων και άλλες επιχειρήσεις που είναι υποχρεωτικά κλειστές. Παράλληλα την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να απαλλάξει από την καταβολή του ενοικίου για τον Ιούνιο και τις επιχειρήσεις της εστίασης που επαναλειτούργησαν στις 2 Μαΐου αλλά και του τουρισμού και του πολιτισμού που επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα. Σε κάθε περίπτωση, μειωμένο κατά 40% θα είναι το ενοίκιο που θα πληρώσουν και τον Ιούνιο οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους και την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία.
Οι τελικές αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών να επανέλθει το μέτρο της προαιρετικής μείωσης ενοικίων κατά τουλάχιστον 30% για τους πληττομένους. Σε αυτή την περίπτωση, το ύψος του «κουρέματος» αποφασίζεται μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, ενώ σύμφωνα με τη ρύθμιση που εφαρμόστηκε το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχωρούν σε εθελοντική μείωση ενοικίου δικαιούνται έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές οφειλές, όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ.
Το μέτρο αυτό, αν τελικά αποφασιστεί, θα είναι προσωρινό, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “η συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών και ενοικιαστών τίθεται σε ισχύ, με την προϋπόθεση ότι οι ενοικιαστές θα καταβάλλουν το μηνιαίο μίσθωμα εντός της προθεσμίας που θα έχει οριστεί.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.