Quantcast
Ενοίκιο σπιτιού: Πόσο ροκανίζει το εισόδημα μας - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα - enikonomia.gr
share

Ενοίκιο σπιτιού: Πόσο ροκανίζει το εισόδημα μας – Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα ένας μέσος εργαζόμενος στην Αθήνα χρειάζεται να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για να πληρώσει ένα ενοίκιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 42,4%. Αυτό αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” που επικαλείται στοιχεία  της βρετανικής  εταιρείας  “Online Mortgage Advisor”.   Πάντως στην Αθήνα τα ενοίκια έχουν αυξηθεί περισσότερο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η δεύτερη χειρότερη επίδοση εμφανίζεται στην Πάτρα, όπου σήμερα απαιτείται το 46,36% του μισθού, όταν το 2018 απαιτούνταν το 38,56% του μηνιαίου εισοδήματος. Ενώ στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται κανείς να δαπανήσει το 53,55% του μισθού του.

Τα στοιχεία του  Spitogatos

Με βάση το τρίτο τρίμηνο του 2023 από το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, προκύπτει ότι στην Αττική, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 9,25 ευρώ/τ.μ., αυξημένη, κατά 8,2% σε ετήσια βάση. Στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται αύξηση κατά 10,9% στα 10 ευρώ/τ.μ., ενώ στα νότια προάστια η μέση τιμή αγγίζει τα 12 ευρώ/τ.μ., υψηλότερη δηλαδή κατά 9,1% σε σύγκρισή με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στα βόρεια προάστια η αύξηση είναι της τάξης του 7,7% στα 10,8 ευρώ/τ.μ.

Οι δαπάνες στέγασης

Οι δαπάνες στέγασης είναι πολύ υψηλές, ακόμη και για όσους έχουν δικό τους σπίτι, καθώς το 25% των ελληνικών νοικοκυριών δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματος  για τις στεγαστικές του ανάγκες. Ως προς τιμές πώλησης, το 2018, ο μέσος εργαζόμενος μπορούσε να αγοράσει σχεδόν 6 τ,μ. με το ετήσιο εισόδημα του, ενώ το 2022 μόνο 4,3 τ.μ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.