Quantcast
ΕΟΠΥΥ: Γιατί ακριβαίνουν από σήμερα οι διαγνωστικές εξετάσεις - enikonomia.gr
share

ΕΟΠΥΥ: Γιατί ακριβαίνουν από σήμερα οι διαγνωστικές εξετάσεις

δημοσιεύτηκε:

Ακριβαίνουν από σήμερα, Δευτέρα, 1η Απριλίου οι διαγνωστικές εξετάσεις για τους δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ . Όπως αναφέρεται  σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας,  από την  1η Απριλίου  οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει καταβάλλουν  στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών (όπως είναι οι αιματολογικές εξετάσεις και οι εξετάσεις ούρων) και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων (όπως είναι οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες, η ακτινογραφία θώρακος ).

Ωστόσο διευκρινίζεται πως οι ασφαλισμένοι δεν επιβαρύνονται τα ποσά αυτά εάν πραγματοποιήσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις τους σε δημόσιες δομές. Για παράδειγμα εάν ένας ασθενής έχει δύο παραπεμπτικά για αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις και ένα παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία,  τότε θα πληρώσει 5 ευρώ πέραν της συμμετοχής του.

ΕΟΠΥΥ : Γιατί ακριβαίνουν από σήμερα οι διαγνωστικές εξετάσεις

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων μίλησε πρόσφατα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Η  συμμετοχή θα υπάρξει, αυτό ανακοινώθηκε.. είναι στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί: 1 ευρώ στις εργαστηριακές εξετάσεις και 3 ευρώ στις ακτινολογικές εξετάσεις σε όσους είναι στον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό γίνεται μετά την πανδημία έχουμε μια σημαντική μείωση του αριθμού των εξετάσεων που γίνονταν στον δημόσιο τομέα » σημείωσε και ανέφερε πως   «μετά την πανδημία λόγω του κορoνοϊού υπήρχε μια μετακίνηση (εν. ιδιωτικό τομέα) γιατί οι δημόσιες δομές ήταν αυτές που δέχτηκαν τον COVID και την μεγάλη πίεση και ως ένα βαθμό προσάρμοσαν τη λειτουργία τους στον κορoνοϊό .Λόγω αυτού έχουμε μια μεγάλη μείωση των εξετάσεων ενώ έχει τελειώσει η πανδημία . Θέλουμε να ξανά γυρίσουν οι εξετάσεις στις δημόσιες δομές. Το 1 ευρώ είναι μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάει στον δημόσιο τομέα και δεν έχει καμία συμμετοχή. Παραμένει μηδενική η συμμετοχή στον δημόσιο τομέα».

Το ποσοστό συμμετοχής για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό συμμετοχής για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι 15% επί της τιμής αποζημίωσης. Αυτό δεν αφορά στους πολίτες:

  • με μεσογειακή αναιμία,
  • με δρεπανοκυτταρική νόσο,
  • με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, κυστική ίνωση,
  • με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1,

Επίσης συμμετοχή δεν πληρώνουν οι  ακρωτηριασμένοι που παίρνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω  αλλά και οι δικαιούχοι με πιστοποιημένη αναπηρία 80% και άνω, για οποιαδήποτε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.