Quantcast
Επαγγελματικοί φορείς Αρκαδίας: Οι προτάσεις για έξοδο από την κρίση - enikonomia.gr
share

Επαγγελματικοί φορείς Αρκαδίας: Οι προτάσεις για έξοδο από την κρίση

δημοσιεύτηκε:

Κοινό υπόμνημα στο οποίο συνοψίζονται οι διαπιστώσεις, αλλά και οι προτάσεις που θεωρούν απαραίτητες για έξοδο από την κρίση, προωθούν προς διαβούλευση σε όλους τους φορείς της Πελοποννήσου και στη συνέχεια θα υποβληθεί στην κυβέρνηση, το σύνολο των επαγγελματικών φορέων της Αρκαδίας.

Στο υπόμνημα αυτό κατέληξαν ομόφωνα, ύστερα από δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Αρκαδίας και του συνόλου των επαγγελματικών σωματείων και των εμπορικών συλλόγων του νομού, όπου συζήτησαν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων.

Οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις των φορέων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικεντρώνονται σε θέματα, επενδύσεων, ΕΣΠΑ, φορολογική πολιτική, χρηματοδοτήσεις και αναπτυξιακή πολιτική, διαχείριση κόκκινων δανείων, ληξιπρόθεσμες οφειλές, γραφειοκρατία κι επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και εργασιακά ζητήματα τόσο με το ασφαλιστικό, όσο και την απασχόληση.

Ειδικότερα στις προτάσεις των φορέων της Αρκαδίας, που περιλαμβάνει το υπόμνημα, αναφέρονται μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται, “η αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και κατανομή που να ευνοεί την εγχώρια παραγωγικότητα και τις επιχειρήσεις, άμεση υποβολή ενός σύγχρονου αναπτυξιακού Νόμου, προτεραιότητα στις δράσεις εξωστρέφειας, αποδέσμευση κεφαλαίων από τα τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς καθυστερήσεις στα προγράμματα χρηματοδότησης EIF, EBRD και ΕΤΕΑΝ, σύνδεση φορολόγησης με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό των ΜμΕ, αναδιάρθρωση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθιέρωση και ενεργοποίηση των γραφείων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια”.

Σε ό,τι αφορά στη φορολογική πολιτική μεταξύ των προτάσεων που καταθέτουν είναι, “καθεστώς χαμηλής φορολογίας για νέους επιχειρηματίες, επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις επιχειρήσεις, εξορθολογισμός των έμμεσων φόρων και του συστήματος συλλογής των αποδείξεων, καθιέρωση ενός ακατάσχετου λογαριασμού ανά επιχείρηση, άμεση εφαρμογή της διάταξης για το συμψηφισμό οφειλών, και πλήρης λειτουργία του περιουσιολογίου, καθώς και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, υιοθέτηση της αρχής “προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις””.

Σημειώνουν πως για την τόνωση αναπτυξιακής πολιτικής, “απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα του λεγόμενου νέου ΕΣΠΑ, αύξηση των διαθέσιμων μέσων παροχής κεφαλαίων κίνησης για τις ΜμΕ, δημιουργία εργαλείου μικροχρηματοδότησης και την δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων, καθώς και προαγωγή της καινοτομίας, της έρευνας, και της εξωστρέφειας”.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το κόστος συνδρομής και το επιτόκιο δανεισμού για τη χρήση πιστωτικών καρτών, ενώ θα πρέπει να εξαλειφθεί κάθε κόστος για χρήση χρεωστικών καρτών και να υπάρξει παρέμβαση για να μειωθούν τα κόστη για τη μεταφορά εμβασμάτων μεταξύ εγχώριων τραπεζών και τα αυξημένα κόστη για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ακόμη, ζητούν να αντιμετωπιστεί η πολυνομία με ενιαία κωδικοποίηση των νομοθετημάτων, υιοθέτηση της αρχής “προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις”, καθώς και να προωθηθεί η ίδρυση και λειτουργία Επιχειρηματικών Πάρκων.

Για το ασφαλιστικό, ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία στον ΟΑΕΕ, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα έτη, Διαχωρισμός εισφορών ασφάλισης από τις εισφορές του κλάδου υγείας, Αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα και ειδική μέριμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, καθώς και δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ και λειτουργία του Ταμείου Ανεργίας επαγγελματιών.

Τέλος για τα εργασιακά, ζητούν επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας αυτών και εξορθολογισμό του προστίμου των 10.550 ευρώ. Επέκταση του εργόσημου και σε άλλου κλάδους και καμία αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.