Quantcast
Επενδυτές για τα έντοκα αναζητά η κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Επενδυτές για τα έντοκα αναζητά η κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Το ενδεχόμενο πώλησης εντόκων του ελληνικού δημοσίου ακόμη και εκτός προγραμματισμένων εκδόσεων (out of the box) στην PIMCO αναμένεται να συζητήσει ο ΟΔΔΗΧ με τους εκπροσώπους του ξένου οίκου με τους οποίους θα συναντηθεί σε λίγη ώρα.

Το ενδεχόμενο αυτό συζήτησε από χθες ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης κατά την συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ξένου οίκου σε μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι περιορισμοί που έχει θέσει η ΕΚΤ προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια εξασφάλισης ρευστότητας από κάθε δυνατή πηγή αφού οι ανάγκες είναι τεράστιες.

Την ίδια ο χρόνος κατά τον οποίο θα εκταμιευτεί ρευστότητα από το χρηματοδοτικό –πακέτο που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα είναι άγνωστη με δεδομένο ότι οι δανειστές ζητούν επιτακτικά από την Κυβέρνηση υφεσιακά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την χθεσινοβραδυνή ενημερωτική σύσκεψη του Πρωθυπουργού για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας ενημέρωσε ότι τα ρευστά διαθέσιμα του δημοσίου εξαντλούνται μέχρι και τις 15 Μαίου.

Τότε λήγουν και τα συμβόλαια επαναγοράς ύψους περίπου 4 δις ευρώ που έχουν γίνει με ταμεία και φορείς του δημοσίου . Μάλιστα τόνισε ότι με τις παρούσες συνθήκες ρευστότητας η δυνατότητα αναχρηματοδότησης τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης ρευστότητας βρίσκονται και οι πρόσφατες επαφές του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη με Κινέζους αξιωματούχους κατά την διάρκεια του ταξιδιού που έκανε την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο.

Στο μεταξύ βέβαια Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η συμφωνία με τους θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα γέφυρα είναι θέμα ημερών και μαζί η πρόωρη εκταμίευση ρευστότητα που μπορεί να φτάνει και το 1 δις ευρώ από την δόση των 7,2 δις ευρώ.

Πάντως το πρώτο μεγάλο εμπόδιο θα είναι η πληρωμή των 450 εκ ευρώ για την δόση του ΔΝΤ την Μεγάλη Πέμπτη 10 του μήνα για την οποία υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου οικονομικών δήλωναν ότι θα πληρωθεί κανονικά.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.