Quantcast
Επενδυτική βαθμίδα Ελλάδας από S&P: Τι θα αλλάξει σε εισοδήματα και τιμές τροφίμων - Όλα όσα λένε οι ειδικοί - enikonomia.gr
share

Επενδυτική βαθμίδα Ελλάδας από S&P: Τι θα αλλάξει σε εισοδήματα και τιμές τροφίμων – Όλα όσα λένε οι ειδικοί

δημοσιεύτηκε:

Τη χθεσινή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές από τον οίκο Standard & Poor’s, σχολίασε σήμερα ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Nαπολέων Βαραβέγιας μιλώντας στο Action 24. Tα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα αργήσουν πολύ να φανούν στον κάθε πολίτη, τόνισε με έμφαση ο κ.Βαραβέγιας.

«Η επενδυτική βαθμίδα βοηθάει στην αύξηση των εισοδημάτων μας. Μας αφορά όλους. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα γίνει και γρήγορα. Διότι οι επενδύσεις … οι παραγωγικές επενδύσεις έχουν αρχίσει να γίνονται και θα γίνονται όλο και περισσότερες στο μέλλον. Αυτή είναι η αίσθηση που έχουμε εμείς τουλάχιστον στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο εργαστήριο που έχουμε της ανάλυσης της οικονομικής πολιτικής», είπε και μίλησε για το θέμα του κατώτατου μισθού. «Δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αύξηση του κατώτατου μισθού εάν δεν είχαμε δημοσιονομική πολιτική πολύ μετρημένη. Πρώτα από όλα δεν θα μπορούσε να γίνει αναβάθμιση της χώρας αφενός και αφετέρου δεν θα μπορούσαν να αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. Το μόνο που πραγματικά δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα είναι οι τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δηλαδή οι τιμές στα τρόφιμα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και όταν το βλέπει αυτό ο καταναλωτής λέει ; ” Μα τι με νοιάζει εμένα η επενδυτική βαθμίδα ;” Και όμως η επενδυτική βαθμίδα είναι κρίσιμης σημασίας για τις επενδύσεις», τόνισε.

Γιατί θα αργήσουν να μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα

Μεταξύ άλλων εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους οι τιμές στα τρόφιμα θα αργήσουν να μειωθούν. «Τα τρόφιμα δεν είναι τόσο απλή υπόθεση διότι είναι βιολογικού τύπου προϊόντα, επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές από την υγρασία, από χιλιάδες παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον βιολογικό τους χαρακτήρα αφενός και αφετέρου είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης. Δηλαδή η μείωση της ζήτησης παγκοσμίως έρχεται και σε άλλα προϊόντα για αυτό και πέφτουν οι τιμές. Το βλέπετε ο πληθωρισμός έχει πέσει πάρα πολύ .Στα τρόφιμα θα πέσει πολύ αργότερα διότι η παγκόσμια ζήτηση είναι ισχυρή διότι είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος και να κάνει λίγο υπομονή. Θα πέσουν οι τιμές  στα τρόφιμα. Σίγουρα θα πέσουν οι τιμές, αλλά θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο», είπε και ανέφερε μεταξύ άλλων πως  «τα σούπερ μάρκετ έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους. Εκεί που δεν υπάρχει ανταγωνισμός είναι στους προμηθευτές». 

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ

Γεωργιάδης για Standard & Poor’s: Τα oφέλη αυτής της αναβάθμισης θα έρθουν στα εισοδήματα

Τα oφέλη της αναβάθμισης της Ελλάδας από την Standard & Poor’s θα έρθουν σε λίγους μήνες στα εισοδήματα, στις νέες δουλειές και στην οικονομική ανάπτυξη, τόνισε με έμφαση σε ανάρτησή του στο twitter  ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, ύστερα από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μας από τον οίκο.

«Δυστυχώς τα σχόλια που διαβάζω για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας συνειδητοποιώ για άλλη μία φορά πως δεν μάθαμε πολλά από την προηγούμενή μας χρεωκοπία.  Πάλι τα ίδια σχόλια: «Εμένα τί με νοιάζει;», «Εγώ δεν έχω χρήματα για  να πάρω κιμά» «αυτά αφορούν εσάς τους πλούσιους» κλπ όμως τίποτε από αυτά δεν είναι αληθές. Όταν το 2009 ο ίδιος οίκος μας κατέβασε βαθμίδα η είδηση πέρασε στα ψιλά και όσοι λέγαμε τότε ότι είναι μία πολύ κακή εξέλιξη φαινόμασταν γραφικοί. Μερικούς όμως μήνες μετά η τότε υποβάθμιση έφερε το Μνημόνιο, τα μέτρα λιτότητας κλπ δηλαδή οι πιο φτωχοί άνθρωποι αισθάνθηκαν σημαντικά τις συνέπειες. Τώρα βρισκόμαστε στην αντίστροφη πορεία, σε λίγους μήνες τα οφέλη αυτής της αναβάθμισης θα έρθουν στα εισοδήματα, στις νέες δουλειές και στην οικονομική ανάπτυξη. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται χαρούμενοι σήμερα, αλλά κυρίως οι οικονομικά αδύναμοι καθώς στην δική τους καθημερινότητα αυτό θα έχει σημασία», συμπλήρωσε.

 

Πώς “διαβάζουν” τα Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο

Στη χθεσινή αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο S&P αναφέρονται και τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αναλυτικά:

-Reuters: Ο οίκος S&P δίνει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα για πρώτη φορά ύστερα από την κρίση του 2010

“Ο οίκος S&P δίνει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα για πρώτη φορά ύστερα από την κρίση του 2010” είναι ο τίτλος  του δημοσιεύματος του Reuters το οποίο αναμεταδίδει το money.usnews.com Παράλληλα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η κυβέρνηση ελπίζει τώρα πως η αναβάθμιση θα φέρει περισσότερες εισροές κεφαλαίων και πως θα μειωθεί το κόστος  δανεισμού για τις επιχειρήσεις της χώρας.

-The Associated Press: Με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η οικονομία της χώρας  κερδίζει νέα ψήφο εμπιστοσύνης και ελπίζει για  τόνωση των επενδύσεων.

“Με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας η οικονομία της χώρας  κερδίζει νέα ψήφο εμπιστοσύνης και ελπίζει πως θα τονωθούν οι επενδύσεις”,  είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του The Associated Press το οποίο αναμεταδίδει το www.seattletimes.com

-Βloomberg : H κίνηση της S&P ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω κέρδη ομολόγων, εάν η Fitch Ratings / η Moody’s ακολουθήσουν το παράδειγμά της 

Η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω κέρδη ομολόγων, εάν η Fitch Ratings / η Moody’s ακολουθήσουν το παράδειγμα του οίκου,  αναφέρει δημοσίευμα του www.bnnbloomberg.ca. Η οικονομία της  Ελλάδας  θα πρέπει τουλάχιστον να ενταχθεί στη βαθμίδα BBB- και από τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης (εννοούνται ο Fitch Ratings και η Moody’s) προκειμένου να συμπεριληφθεί εκ νέου σε δείκτες ομολόγων μόνο επενδυτικής διαβάθμισης, συμπληρώνει ο συντάκτης του άρθρου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.