Quantcast
Επενδυτική βαθμίδα: Πώς θα επηρεάσει το ΑΕΠ μέσα στο 2024 - enikonomia.gr
share

Επενδυτική βαθμίδα: Πώς θα επηρεάσει το ΑΕΠ μέσα στο 2024

δημοσιεύτηκε:

Με το πρώτο βήμα να έχει γίνει, αφού η DBRS έδωσε  πρώτη την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, η επενδυτική βαθμίδα θεωρείται σχεδόν δεδομένη για την χώρα, και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα πολλοί επενδυτικοί οίκοι είχαν προεξοφλήσει την επενδυτική βαθμίδα και ήδη είχαν αρχίσει να επενδύουν διοχετεύοντας στην αγορά, από την αρχή του 2023, 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, με επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα. Το αποτέλεσμα είναι οι επιδόσεις των συγκεκριμένων αγορών να είναι τουλάχιστον θετικές. Μετά την απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέο κύμα επενδυτικών εισροών γιατί πλέον θα είναι πολύ περισσότεροι οι οίκοι που θα μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εκτίμηση αφορά επενδυτικά κεφάλαια που από το καταστατικό τους δεν μπορούν να επενδύσουν σε χώρες που δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα. Είναι οίκοι με μεγάλη επενδυτική δύναμη και με πιο μακροχρόνιο ορίζοντα.

Με βάση πάντα τις ίδιες εκτιμήσεις η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε αυτό το  επίπεδο θα μπορούσε να δώσει στο ΑΕΠ μια ώθηση έως και 0,5% μέσα στο 2024. Με τα σημερινά δεδομένα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων, η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων διαμορφώνεται στο 3,89%. Τα αντίστοιχα ιταλικά ομόλογα έχουν απόδοση 4,32%. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας δανείζεται χαμηλότερα από την Ιταλία, η οποία έχει ήδη την επενδυτική βαθμίδα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.