Quantcast
Επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ : Ανεπαρκή θεωρούν τη χρηματοδότησή του Ευρωπαίοι ηγέτες - enikonomia.gr
share

Επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ : Ανεπαρκή θεωρούν τη χρηματοδότησή του Ευρωπαίοι ηγέτες

δημοσιεύτηκε:

Ενστάσεις εξέφρασαν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού ταμείου που θέλει να συστήσει η Ευρωπαική Επιτροπή  με σκοπό να κινητοποιήσει επενδύσεις από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς συνολικού ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα. Οι πόροι που προβλέπεται να διατεθούν σε επίπεδο ΕΕ με βάση το σχέδιο που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέρχονται μόλις στο ένα δέκατο των επιδιωκόμενων επενδύσεων, με την ελπίδα ότι τα υπόλοιπα κεφάλαια θα δοθούν από ιδιώτες επενδυτές ή τις χώρες – μέλη. 

«Μπορώ να πω ότι ορισμένοι ηγέτες δήλωσαν πως όσον αφορά το συνολικό μέγεθος του ταμείου, το σχέδιο είναι πολύ ανεπαρκές. Υπάρχει η δυνατότητα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν στην χρηματοδότηση του κεφαλαίου, αυτό θα ληφθεί υπόψη από την Κομισιόν στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης των διαφόρων χωρών» τόνισε ο Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Προκειμένου να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να χρηματοδοτήσουν το νέο ταμείο, η Κομισιόν προτείνει τα ποσά που θα καταβληθούν να μην λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του ελλείμματός τους.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο πρακτικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη συνεισφέρουν στην χρηματοδότησή του», επισήμανε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις στις χώρες που έχουν δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών, όπως η Γερμανία, να συνεισφέρουν σε αυτό το ταμείο επενδύσεων, που ο ίδιος ο Γιούνκερ χαρακτηρίζει το σημαντικότερο σχέδιο της θητείας του και αποσκοπεί να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση.

«Αναμένω τώρα συγκεκριμένες προτάσεις και όχι μόνο “λόγια, λόγια”. Έχω ανάγκη “λεφτά, λεφτά”, ζεστά και μετρητά» είπε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όμως η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ περιορίστηκε σήμερα σε μια ελάχιστη υποστήριξη και προτίμησε να επιμείνει στην ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.