Quantcast
Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Τετράωρη στάση εργασίας από την ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή - enikonomia.gr
share

Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Τετράωρη στάση εργασίας από την ΠΟΕΔΗΝ την Παρασκευή

δημοσιεύτηκε:

Στάση εργασίας πραγματοποιεί αύριο από τις 7 π.μ έως τις 11 π.μ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να περικόψει το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από πολλές ειδικότητες εργαζομένων και όχι το να αυξήσει και να το επεκτείνει.
Και μετά στις 9.00πμ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου 37)

Παράλληλα η Ομοσπονδία καταθέτει πρόταση ” διπλασιασμού του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και επέκταση σε όλες τις ειδικότητες των υγειονομικών με κατηγοριοποίηση” .
Επαγγέλματα που τώρα λαμβάνουν το Επίδομα της Β’ κατηγορίας (70 ευρώ) αποκλείονται του επιδόματος

” Οι Εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία – Πρόνοια – ΕΚΑΒ «υπερβάλλουν εαυτόν» δύο χρόνια τώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από πολλούς έχουμε χαρακτηρισθεί ήρωες χωρίς όμως να υπάρχει έμπρακτη αναγνώριση της πολιτείας των προσπαθειών που καταβάλλουμε.

Έχουμε χάσει έως τώρα 30 υγειονομικούς από κορoνοϊό, 50 πέρασαν το κατώφλι των εντατικών ως ασθενείς και χιλιάδες νόσησαν και νοσούν από κορoνοϊό. Φυσικά δεν είναι μόνο ο κορoνοϊός. Οι Υγειονομικοί έρχονται σε επαφή και με άλλα λοιμώδη νοσήματα εκθέτοντας συνεχώς σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ως εκ τούτω δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε να σας πείσουμε ότι όλα τα επαγγέλματα είναι επικίνδυνα και ανθυγιεινά. Ακόμη και οι υποστηρικτικές ειδικότητες (Διοικητικοί, Τεχνικοί κλπ) έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς.

Γι’ αυτό καταθέσαμε πρόταση διπλασιασμού τους επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και επέκταση σε όλες τις ειδικότητες των υγειονομικών φυσικά με κατηγοριοποίηση.

Η πρόταση της Επιτροπής που μας έγινε γνωστή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μας αδικεί κατάφωρα. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι υπερίσχυσαν τα δημοσιονομικά κριτήρια και όχι τα επιδημιολογικά.

Οι Εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής (Νοσηλευτικό, Πληρώματα Ασθενοφόρων κλπ). φαίνεται ότι θα λάβουν μία αύξηση 20 έως 30 ευρώ μικτά πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Πολλά επαγγέλματα που ήταν στην πρώτη κατηγορία υποβιβάζονται (Παρασκευαστές, καθαριότητα, πλυντήρια κλπ). Επαγγέλματα που τώρα λαμβάνουν το Επίδομα της Β’ κατηγορίας (70 ευρώ) αποκλείονται του επιδόματος (Τεχνικοί, Εστίαση κλπ). Επαγγέλματα που θα έπρεπε να βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία όπως της Ιατρικής Υπηρεσίας εντάσσονται στην τελευταία κατηγορία ή αποκλείονται εντελώς του επιδόματος.

Κατόπιν τούτων είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει την βαθμολογική κατάταξη και τα προβλεπόμενα στα δύο σενάρια της αρμόδιας Επιτροπής”, προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.


Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Στην πανελλαδική στάση εργασίας συμμετέχει η ΠΟΕ- ΟΤΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) συμμετέχει αύριο στην πανελλαδική στάση εργασίας και το συλλαλητήριο έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (9 π.μ.) για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προκήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ, με αφορμή το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής, με το οποίο, όπως υποστηρίζει η συνομοσπονδία, «μηδενίζεται σε 15.300 υπαλλήλους και περικόπτεται δραστικά σε δεκάδες χιλιάδες άλλους».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι στην κινητοποίηση συμμετέχει το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, κλάδου, ειδικότητας και κατηγορίας. Η Ομοσπονδία, χαρακτηρίζει το πόρισμα «απορριπτέο στο σύνολό του», σημειώνοντας ότι δεν «βασίζεται στις πραγματικές εργασιακές συνθήκες», αλλά σε «μνημονιακή επιταγή» και δηλώνει ότι οι «εργαζόμενοι στην Τ.Α. δεν θα συνηγορήσουν στην οικονομική εξόντωσή τους, την ώρα μάλιστα που τα νοικοκυριά πλήττονται βάναυσα από τις πρωτοφανείς αυξήσεις στο ηλεκτρικό και το φυσικό αέριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα είδη πρώτης ανάγκης».share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.