Quantcast
Επίδομα μητρότητας έως 7.020 ευρώ: Ποιες θα το λάβουν - enikonomia.gr
share

Επίδομα μητρότητας έως 7.020 ευρώ: Ποιες θα το λάβουν

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται επίδομα μητρότητας έως 7.020 ευρώ σε μητέρες που εργάζονται ως ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες. Πρόκειται για τα αναδρομικά που θα λάβουν οι παραπάνω.  Παράλληλα αναδρομικά έως και 1.500 ευρώ θα πάρουν χιλιάδες νέες μητέρες. Συγκεκριμένα, όσες απέκτησαν παιδί μέσα στο 2023 και υπέβαλαν αίτηση για επίδομα γέννας θα δουν τελικά περισσότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό μετά την αύξηση της εν λόγω ενίσχυσης.

Η πλατφόρμα

Τις επόμενες μέρες θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες. Οι μη μισθωτές θα υποβάλουν την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι. Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει για να μπορέσει να λάβει το επίδομα μητρότητας. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” η υπουργική απόφαση που θα δημοσιευθεί θα προβλέπει ότι στην περίπτωση που η ασφαλισμένη χάσει την επαγγελματική της  ιδιότητα ή δεν είναι ασφαλισμένη χάνει την επαγγελματική της  ιδιότητα ή δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη τότε θα διακόπτεται το επίδομα μητρότητας.

Στην περίπτωση που η ασφαλισμένη  εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές θα μπορεί στην  συνέχεια να υποβάλλει  εκ νέου αίτηση  για να χορηγηθεί η παροχή αναδρομικά από τον μήνα που της διακόπηκε. Να σημειωθεί  πως θα προβλέπεται  η επαναχορήγηση του επιδόματος μητρότητας που δεν θα  ξεπερνά τους 12 μήνες. Παράλληλα θα καταβληθεί αναδρομικά  για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες που  έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023. Πλέον  λαμβάνουν για πρώτη φορά την παροχή προστασία της  μητρότητας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες στο πεδίο της ανατροφής τέκνου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες  θα ορίζεται  για την καταβολή του  επιδόματος μητρότητας οι μητέρες να μην έχουν λάβει επιδότηση για  κυοφορία και λοχεία από οποιονδήποτε ενταχθέντα στον  e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή λογαριασμό  ασφάλισης  μισθωτών ή άλλον Φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.

Οι  ασφαλισμένες θα λαμβάνουν  για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ  σήμερα) δηλαδή συνολικά 7.020 ευρώ  πέραν του ποσού  που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και λοχείας.. Συνεπώς τα αναδρομικά  που  θα λάβουν εντός του μήνα  θα αφορούν διάστημα  έως και 5 μηνών ( Σεπτεμβρίου 20230 Φεβρουαρίου 2024) και ποσά έως 3.900 ευρώ.

Παράλληλα το επίδομα  επεκτείνεται  και σε μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ , ΕΔΟΕΑΠ που με την ισχύουσα νομοθεσία  λάμβαναν μόνο  το επίδομα κυοφορίας  και λοχείας από τον φορέα τους. Με τη νέα διάταξη  θα λαμβάνουν και αυτές για 9 μήνες και το επίδομα μητρότητας  από το οποίο αποκλείονταν

Για το επίδομα γέννησης

Τα αναδρομικά ποσά για το επίδομα γέννας αρχίζουν από 400 ευρώ και φτάνουν έως και 1.500 ευρώ και αφορούν στις μητέρες, οι οποίες απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.