Quantcast
Επίδομα μητρότητας: Επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες εργαζομένων-Όλα όσα είπε η Κεραμέως - enikonomia.gr
share

Επίδομα μητρότητας: Επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες εργαζομένων-Όλα όσα είπε η Κεραμέως

δημοσιεύτηκε:

Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται σε νέες κατηγορίες εργαζομένων σύμφωνα με την  υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως στο OPEN, αυτό αφορά μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και μίλησε εκτενώς για το επίδομα μητρότητας. «To 2022 το επίδομα μητρότητας δεν ήταν 9μηνο αλλά ήταν εξάμηνο . Πήγαμε από τους 6 μήνες στους9 μήνες .Μια επέκταση πολύ σημαντική . Το 2023 άνοιξε αυτή η παροχή η 9μηνη και  μπήκαν για πρώτη φορά στην ιστορία και οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες. Είχε μείνει η εκκρεμότητα όμως. Είχαν μείνει κάποιες  κατηγορίες εργαζομένων εκτός: μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης» είπε.

« Χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει αυτό το 9μηνο προστασίας και σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων μητέρων. Οι κατηγορίες  αυτές θα  εμπίμπτουν αναδρομικά για γεννήσεις που έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2022 που  είναι όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος . Ακόμα κι αν έχεις γεννήσει τότε το αίτημά σου υποχρεωτικά από τον εργοδότη γίνεται αποδεκτό » συμπλήρωσε και παρέθεσε ένα παράδειγμα:

«Μια εργαζόμενη μητέρα μια μισθωτή με βασικό μισθό 830 ευρώ παίρνει επίδομα κύησης και λοχίας παίρνει 3.320 ευρώ, επίδομα γέννησης εάν είναι το πρώτης το παιδί 2.400 ευρώ και παίρνει επιπλέον επίδομα άδεια  μητρότητας 7.470 ευρώ. Σύνολο 13.190 ευρώ  η προστασία της μητρότητας για μια μισθωτή μητέρα. Είναι πρωτοβουλίες που παίρνουμε από κοινού με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με το υπουργείο Οικονομικών με οδηγία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό έχει έναν ξεκάθαρο συμβολισμό: πώς θα προστατεύσουμε τη μητρότητα, πώς θα ενισχύσουμε τις μητέρες  να πετύχουν αυτή τη δύσκολη συμφιλίωση μεταξύ της προσωπικής και της οικογενειακής ζωής και της επαγγελματικής ζωής» τόνισε.

«Υπήρχαν δεκάδες αιτήματα από μητέρες που έμεναν εκτός και τώρα ρυθμίστηκε το θέμα. Είναι ένα μέτρο που δούλευε και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, κι εμείς το πιάσαμε αμέσως γιατί είναι πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας η προστασία της μητρότητας. Θα οδεύσει στο υπουργείο Οικονομικών  για υπογραφή και ΦΕΚ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.