Quantcast
Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες θα πάρουν αναδρομικά 5.510 ευρώ – Οι νέες δικαιούχοι της ενίσχυσης - enikonomia.gr
share

Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες θα πάρουν αναδρομικά 5.510 ευρώ – Οι νέες δικαιούχοι της ενίσχυσης

δημοσιεύτηκε:

Αναδρομικά τα οποία αγγίζουν ακόμη και τα 5.510 ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν από την ειδική παροχή μητρότητας χιλιάδες μητέρες αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Την Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ, μέσω της οποίας μπορούν να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις. Το επίδομα μητρότητας από αυτό τον μήνα θα χορηγείται «φουσκωμένο», καθώς το ποσό της ενίσχυσης αναπροσαρμόζεται μετά και την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού. Επιπλέον, θα αποδοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και αυτό γιατί, πέρα από όσες ήδη είχαν δικαίωμα στην εν λόγω ενίσχυση, μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες, όπως και αγρότισσες, εφόσον γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του ’23 και έπειτα θα έχουν δικαίωμα για πρώτη φορά να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας. Και φυσικά θα λάβουν και αναδρομικά εάν απέκτησαν παιδί από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα.

 Ποιες μητέρες θα πάρουν αναδρομικά

Την ερχόμενη Τετάρτη 17 του μήνα, υπολογίζεται πως θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων χορήγησης της ειδικής παροχής μητρότητας στις νέες δικαιούχους, δηλαδή στις αυτοαπασχολούμενες και τις γυναίκες αγρότισσες που θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν για διάστημα 9 μηνών, επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Μάλιστα, όσες γέννησαν τέλη Σεπτεμβρίου θα λάβουν αναδρομικά που θα φτάσουν τα 5.510 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του μηνός Απριλίου.

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2024 το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος μητρότητας άλλαξε και διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι, ενώ από τον τρέχοντα μήνα αυξάνεται και το χορηγούμενο ποσό, καθώς από τα 780 ευρώ αναπροσαρμόζεται στα 830 ευρώ, μηνιαίως.

Η αύξηση αυτή του ποσού της ειδικής παροχής μητρότητας, οφείλεται στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Αναδρομικά, μπορούν να διεκδικήσουν την ειδική παροχή χιλιάδες μητέρες που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα σε αυτό.

Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας, όπως προαναφέρθηκε, διευρύνθηκε, καθώς μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες αλλά και αγρότισσες, εφόσον, γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.

Ποιες νέες κατηγορίες ασφαλισμένων θα λάβουν την ειδική παροχή

Βεβαίως πρέπει να επισημανθεί πως αυτή η παροχή είναι διαφορετική από το επίδομα κυοφορίας και λοχείας των 150 ευρώ, που λαμβάνουν για διάστημα 4 μηνών οι μη μισθωτές και το οποίο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν.

Πλέον, έχουν και το δικαίωμα μετά την γέννα να εισπράττουν όπως ισχύει ήδη άλλωστε για τις μισθωτές μητέρες- και ποσό 830 ευρώ για 9 μήνες, άρα συνολικά 7.470 ευρώ.

Τα αναδρομικά της ειδικής παροχής μητρότητας από τη νέα χρονιά μπορούν να τα διεκδικήσουν όσες γυναίκες μη μισθωτές απέκτησαν παιδί μετά τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

Είναι η πρώτη φορά που θα αρχίσει να χορηγείται η ειδική παροχή μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, οι οποίες πλέον θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό.

Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.

Το επίδομα μητρότητας θα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από ένα χρόνο το σχετικό επίδομα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, ενώ προβλέφθηκε και η δυνατότητα μεταβίβασής του στον πατέρα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.