Quantcast
Επιδότηση έως 5.000 ευρώ για έναρξη δραστηριότητας - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Επιδότηση έως 5.000 ευρώ για έναρξη δραστηριότητας – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται επιδότηση έως και 5.000 ευρώ για συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων που θα υποβάλει αίτηση έναρξης δραστηριότητας.

Αυτό αφορά σε καλλιτέχνες και χειροτέχνες  και το ποσό της επιδότησης ισούται με ποσοστό 30% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024, όπως αναφέρεται σε σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Επίσης επισημαίνεται πως δικαιούχοι της χρηματοδότησης είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 59 του ν. 4949/2022 (Α’ 126), ήτοι τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στην περ. α) της παρ. 10 του άρθρου 31 ν. 3986/2011 (Α’ 152), υπό την προϋπόθεση ότι ανήκουν στα κατά χρονική προτεραιότητα πρώτα  3.100 φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν αίτηση έναρξης δραστηριότητας στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 2 της παρούσας.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει τα εξής:

 Η διαδικασία προσδιορισμού και ενημέρωσης δικαιούχων

1. Αρμόδια για τη διαδικασία προσδιορισμού των δικαιούχων χρηματοδότησης είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (στο εξής «ΑΑΔΕ»), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Καν (ΕΕ) 1407/2013, ως ισχύει.

2. Κριτήριο για τον καθορισμό των κατά χρονική προτεραιότητα πρώτων 3.100 δικαιούχων χρηματοδότησης είναι η ημεροχρονολογία επανέναρξης δραστηριότητας έως την 30ή.6.2023, κατά τα οριζόμενα στην 214630/3.5.2023 (Β’ 2940).

Σε περίπτωση κατά την οποία συμπίπτει στην ίδια ημεροχρονολογία το γεγονός της έναρξης περισσότερων δυνητικών δικαιούχων, για την κρίση περί χρονικής προτεραιότητας, λαμβάνεται υπόψη η ημεροχρονολογία υποβολής της αίτησης εκάστου. Για τη διαπίστωση του γεγονότος αυτού, η ΑΑΔΕ αιτείται στοιχεία από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. στις οποίες υποβλήθηκαν οι κρίσιμες αιτήσεις, άλλως λαμβάνει υπόψη την ημεροχρονολογία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήματος.

3. H ΑΑΔΕ:

[i]

[α] με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλει στους περιλαμβανόμενους στον «αρχικό κατάλογο δυνητικών δικαιούχων απαλλαγής» έτους 2022 της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 214630/3.5.2023 (Β’ 2940) κοινής υπουργικής απόφασης ενημερώνει επίσης τους εν λόγω δυνητικούς δικαιούχους επιπλέον ώστε:

[αα] να προβούν στο άνοιγμα ειδικού δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 της παρούσας, εντός προθεσμίας 10  ημερών, η οποία ορίζεται ρητά στο ενημερωτικό μήνυμα, και

[αβ] να υποβάλλουν φορολογική δήλωση οικονομικού έτους 2022 μέχρι 18.6.2023, -και σε κάθε περίπτωση αφού προηγουμένως έχουν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση της περ. [α] της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 214630/3.5.2023 (Β’ 2940) κοινής υπουργικής απόφασης- προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι 30.6.2023 οι διαδικασίες των άρθρων 5 και 6 της παρούσας (πίστωσης του καταπιστευτικού τους λογαριασμού με το ποσό των 5.000 ευρώ και αποδέσμευσης του ποσού που αντιστοιχεί στην επιδότηση έτους 2022), άλλως ενημερώνονται ότι αν δεν προβούν στο άνοιγμα καταπιστευτικού λογαριασμού εντός της ως άνω προθεσμίας, οι διαδικασίες πίστωσης και αποδέσμευσης ποσού των άρθρων 5 και 6 της παρούσας θα λάβουν χώρα κατά την διαδικασία και το χρονικό διάστημα που ορίζονται στην περ. [ii] της παρούσας παραγράφου, την παρ. 7 του παρόντος άρθρου και την παρ. 2 του άρθρου 6, ενώ ενημερώνονται περαιτέρω ότι αν δεν προβούν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης οικονομικού έτους 2022 εντός της ως άνω προθεσμίας, η διαδικασία αποδέσμευσης ποσού επιδότησης του άρθρου 6 της παρούσας θα λάβει χώρα κατά την διαδικασία και το χρονικό διάστημα που ορίζονται στην περ. [ii] της παρούσας παραγράφου και την παρ. 2 του άρθρου 6.

[β] μεριμνά για την καταχώριση του ως άνω καταλόγου στο ΟΠΣ και

[γ] ενημερώνει την ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών για την τεθείσα στο υπό [αα] προθεσμία ανοίγματος λογαριασμού.

και

[ii] εντός 30 ημερών μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 30ής.7.2023, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της περ. β) της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 214630/3.5.2023 (Β’ 2940) κοινής υπουργικής απόφασης:

[α] καταρτίζει τον «αρχικό κατάλογο δυνητικών δικαιούχων», στον οποίο περιλαμβάνονται οι πρώτοι 3.100 δυνητικοί δικαιούχοι σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος άρθρου με ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ, ημερομηνία επανέναρξης δραστηριότητας και ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος τους περιλαμβανόμενους στον κατάλογο αυτόν, ώστε να προβούν στο άνοιγμα ειδικού δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 της παρούσας, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών, η οποία ορίζεται ρητά στο ενημερωτικό μήνυμα. Στον ως άνω «αρχικό κατάλογο δυνητικών δικαιούχων» του προηγούμενου εδαφίου δεν περιλαμβάνονται οι δυνητικοί δικαιούχοι για τους οποίους ακολουθήθηκε η διαδικασία της περ. [i] και ολοκληρώθηκε γι’ αυτούς η διαδικασία του άρθρου 5 της παρούσας, δηλαδή δεν περιλαμβάνονται όσοι προέβησαν σε άνοιγμα ειδικού καταπιστευτικού λογαριασμού και πιστώθηκε σε αυτούς το ποσό της εγκεκριμένης επιδότησης ποσού 5.000 ευρώ.

[β] μεριμνά για την καταχώριση του αρχικού καταλόγου στο ΟΠΣ και

[γ] ενημερώνει την ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών για την τεθείσα στο υπό [α] προθεσμία ανοίγματος λογαριασμού.

Η ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών μεριμνά προκειμένου να μην επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού στο ΟΠΣ μετά την παρέλευση των προθεσμιών που τίθενται στους δυνητικούς δικαιούχους από την ΑΑΔΕ.

4. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει – σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης – βάσει του Καν. 1407/2013 ή άλλων κανονισμών για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας κατά τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη και κατά το τρέχον οικονομικό έτος (άρθρου 6 παρ. 1 του Καν. 1407/2013). Ως υπεύθυνη δήλωση του προηγούμενου εδαφίου λογίζεται η υπεύθυνη δήλωση της παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 214630/3.5.2023 (Β’ 2940) κοινής υπουργικής απόφασης. Η διαδικασία της παρούσας παραγράφου (υποβολή υπεύθυνης δήλωσης) επαναλαμβάνεται για τα έτη 2024 και 2025, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 214630/3.5.2023 (Β’ 2940) κοινής υπουργικής απόφασης.

5. Σε περίπτωση άσκησης μικτής δραστηριότητας, ήτοι και δραστηριότητας μη επιλέξιμης στον Κανονισμό 1407/2013 (αρ. 1), οι δικαιούχοι οφείλουν να τηρούν χωριστούς λογαριασμούς.

6. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων η ενίσχυση δεν μετακυλίεται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς.

7. Η ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών, μετά την παρέλευση των προθεσμιών της παρ. 3 του παρόντος, που έχουν τεθεί στους δικαιούχους για το άνοιγμα ειδικών καταπιστευτικών λογαριασμών, εξάγει από το ΟΠΣ τον οριστικό κατάλογο των δικαιούχων, οι οποίοι προέβησαν σε άνοιγμα λογαριασμού, προκειμένου να ακολουθήσει η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών σύμφωνα με το άρθρο 5 της παρούσας.

Ο οριστικός κατάλογος δικαιούχων περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΦΜ και ΙΒΑΝ του δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού και το ποσό της εγκεκριμένης επιδότησης των 5.000 ευρώ. Η ηλεκτρονική μορφή του οριστικού καταλόγου δικαιούχων είναι επεξεργάσιμη από την εταιρία «Διατραπεζικά συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ ΑΕ) προς την οποία και διαβιβάζεται, στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 5 της παρούσας.

Έλεγχος σώρευσης

1. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν την ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης δυνάμει του Κανονισμού de minimis 1407/2013 ως ισχύει και το συνολικό ποσό ενίσχυσης δυνάμει του παρόντος, συνυπολογιζόμενων των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει κατά το εκάστοτε έτος της ενίσχυσης και τα προηγούμενα δύο έτη από οποιοδήποτε πρόγραμμα, ελέγχεται σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης και δεν δύναται να υπερβεί το ποσό των  200.000 ευρώ.

2. Επιπλέον του αναφερόμενου στο προηγούμενο άρθρο ελέγχου διενεργείται έλεγχος της σώρευσης, και στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πριν από κάθε κατάρτιση της κατάστασης δικαιούχων αποδέσμευσης ποσών της παρ. 2 του άρθρου 6, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 59886/ ΕΥΚΕ913/11.6.2020 (Β’ 2417) κοινή υπουργική απόφαση και σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται στην εγκύκλιο 121114/13.11.2020 (ΑΔΑ: 6Σ5Ρ46ΜΤΛΡ-2Σ2).

Διαδικασία ανοίγματος ειδικού δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού

Οι δικαιούχοι χρηματοδότησης εισέρχονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, κατόπιν αυθεντικοποίησης μέσω Taxisnet, και υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της οποίας ζητούνται τα ακόλουθα:

α) Επιλογή του πιστωτικού ιδρύματος για τη δημιουργία/διαχείριση του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, ανά ενάριθμο έργου της Συλλογικής Απόφασης έργων του Ταμείου Ανάκαμψης («ΣΑΤΑ») όπου είναι ενταγμένη η δράση,

β) δήλωση τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που ήδη τηρεί ο εκάστοτε δικαιούχος χρηματοδότησης στο πιστωτικό ίδρυμα της επιλογής του, για την διαχείριση πληρωμών,

γ) δήλωση, με την οποία ο εκάστοτε δικαιούχος χρηματοδότησης βεβαιώνει αποδοχή με ηλεκτρονικό τρόπο κατά την είσοδο του στην πλατφόρμα, η οποία και επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα κάτωθι:

i. Ότι έχει ενημερωθεί για τους όρους του προγράμματος χρηματοδότησης του άρθρου 58 του ν. 4915/2022 (Α’ 63), όπως αυτό εξειδικεύεται στο άρθρο 59 του ν. 4949/2022 (Α’ 126), καθώς και για την κείμενη νομοθεσία αναφορικά με την επιστροφή αδιάθετων ποσών στις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, καθώς και των τυχόν δημιουργούμενων, από την παραμονή των πιστώσεων στον άνω ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό, τόκων στο Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς τη συγκατάθεση του δικαιούχου/ωφελούμενου καθώς και για την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τα στοιχεία του ειδικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ, δικαιούχος), την κίνηση του ανωτέρω ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, την ύπαρξη τυχόν υπολοίπων καθώς και τυχόν κινήσεις και εκταμιεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από αυτόν,

ii. έχει λάβει γνώση των δηλώσεων και αποποίησης ευθυνών του πιστωτικού ιδρύματος έναντι του δικαιούχου/ πελάτη η οποία θα πρέπει να υποβάλλεται ταυτόχρονα με το αίτημα ανοίγματος του λογαριασμού,

Χρηματοδότηση έργου – Πίστωση λογαριασμού με το εγκεκριμένο ανά δικαιούχο ποσό των 5.000 ευρώ

1. Το έργο/δράση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών σε Συλλογική Απόφαση (ΣΑΤΑ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

2. Η χρηματοδότηση του έργου/δράσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) γίνεται με έκδοση απόφασης χρηματοδότησης της ΣΑΤΑ και του έργου (ΠΙΚΕ) από το Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω του epde.

3. Η πίστωση των λογαριασμών υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του Υπουργείου Οικονομικών, επί τη βάσει του εκάστοτε οριστικού καταλόγου δικαιούχων της παρ. 7 του άρθρου 2.

4. Η ανωτέρω πίστωση των λογαριασμών υλοποιείται, ως εξής:

Η ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, ως υπόλογος διαχειριστής βάσει του εκάστοτε οριστικού καταλόγου της παρ. 7 του άρθρου 2, μεταφέρει το συνολικό ποσό από το λογαριασμό του έργου της οικείας ΣΑΤΑ, με ηλεκτρονική πληρωμή (eps) σε ενδιάμεσο λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος με ΙΒΑΝ GR52 0100 0230 0000 0242 4222 890 με τίτλο «Πληρωμές ΠΔΕ Υπ. Οικονομικών μέσω ΔΙΑΣ ΑΕ ».

Στη συνέχεια με χρέωση του ενδιάμεσου λογαριασμού μεταφέρονται τα ποσά μέσω της ΔΙΑΣ ΑΕ προς του αναλυτικούς τραπεζικούς ειδικούς δεσμευμένους λογαριασμούς (ΕΔΛ) των δικαιούχων.

Αναλυτικότερα:

α) Η ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών άμεσα μετά την εξαγωγή από το ΟΠΣ του εκάστοτε οριστικού καταλόγου της παρ. 7 του άρθρου 2 μεταφέρει ως υπόλογος διαχειριστής με ηλεκτρονική εντολή πληρωμής (eps) το συνολικό ποσό του έργου (ΣΠΕ), ήτοι το ποσό που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των οριστικών δικαιούχων (ΟΔ) επί το ποσό της εγκεκριμένης επιδότησης ύψους 5.000,00 ευρώ (ΣΠΕ=ΟΔ x 5.000,00 €), από τον λογαριασμό του έργου που είναι ενταγμένο στην ΣΑΤΑ 051 στον ενδιάμεσο λογαριασμό με κωδικό IBAN GR52 0100 0230 0000 0242 4222 890 και τίτλο «Πληρωμές ΠΔΕ Υπ. Οικονομικών μέσω ΔΙΑΣ ΑΕ» που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος με ηλεκτρονική εντολή μεταφοράς (eps).

β) Η Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ύστερα από αίτημα της ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, εκδίδει ειδική εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος για χρέωση του λογαριασμού του Ελληνικού Δημοσίου Νο 200 «Ελληνικό Δημόσιο – Συγκέντρωση Εισπράξεων -Πληρωμών» και την πίστωση του ανωτέρω ενδιάμεσου λογαριασμού με το ποσό που αφορά το συνολικό ανά συναλλαγή κόστος προς τρίτους (ΔΙΑΣ ΑΕ), σύμφωνα με την υπ’ αρ. 109/12.3.2019 πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος εξουσιοδοτείται για την κάλυψη του ανά συναλλαγή κόστους προς τρίτους.

γ) Κατόπιν της έγκρισης της Διεύθυνσης Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία παρέχεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, χρεώνεται ο ανωτέρω ενδιάμεσος λογαριασμός προκειμένου να διοδευθούν οι επιμέρους πληρωμές, με τη μεσολάβηση της ΔΙΑΣ ΑΕ, προς τους ειδικούς δεσμευμένους καταπιστευτικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Τυχόν υπόλοιπα στο λογαριασμό μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, μεταφέρονται, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών, με εντολή προς την Τράπεζα της Ελλάδος από τη Διεύθυνση Λογαριασμών και Ταμειακού Προγραμματισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στον λογαριασμό ιδίων εσόδων ΠΔΕ υπ’ αριθμόν Νο 3100100000231000 με ΙΒΑΝ GR8501000233100100000231000 και τίτλο «ΠΔΕ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΥΠΟΛ. ΠΑΡΕΛΘ. ΟΙΚΟΝ. ΕΤΩΝ στην Τράπεζα της Ελλάδος».

δ) Η ΓΔΟΥ του ΥΠΟΙΚ αποστέλλει τον εκάστοτε οριστικό κατάλογο δικαιούχων με ασφαλή τρόπο προς τη ΔΙΑΣ ΑΕ. Η ΔΙΑΣ μεταφέρει τα ποσά από τον ενδιάμεσο λογαριασμό σε πίστωση των ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών του άρθρου 4 των δικαιούχων, στη βάση του ανωτέρω οριστικού καταλόγου δικαιούχων του πρώτου εδαφίου της παρούσας περίπτωσης.

ε) Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν επιστρέφουν στον λογαριασμό ιδίων εσόδων ΠΔΕ υπ’ αρ. Νο 3100100000231000 με ΙΒΑΝ GR8501000233100100000231000 και τίτλο «ΠΔΕ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΥΠΟΛ. ΠΑΡΕΛΘ. ΟΙΚΟΝ. ΕΤΩΝ στην Τράπεζα της Ελλάδος». Γ ια τις αποτυχούσες πληρωμές, η ΓΔΟΥ του ΥΠΟΙΚ μεριμνά για τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να διενεργηθεί δεύτερος κύκλος πληρωμών, ακολουθώντας εκ νέου τα βήματα της παραπάνω διαδικασίας (δημιουργία νέας κατάστασης από ΓΔΟΥ ΥΠΟΙΚ, μεταφορά ποσού στον ενδιάμεσο λογαριασμό και πληρωμή ποσών μέσω ΔΙΑΣ). Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής για τις αποτυχούσες πληρωμές είναι τελικός και πραγματοποιείται εντός του εκάστοτε τρέχοντος έτους.

στ) Τα υπόλοιπα του λογαριασμού ιδίων εσόδων ΠΔΕ υπ’ αριθμόν Νο 3100100000231000 με ΙΒΑΝ GR8501000233100100000231000 και τίτλο «ΠΔΕ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΥΠΟΛ.ΠΑΡΕΛΘ.ΟΙΚΟΝ.ΕΤΩΝ μεταφέρονται, όπως προβλέπεται στην υπ’ αρ. 4118/2007 κοινή υπουργική απόφαση, από την Τράπεζα της Ελλάδος στον λογαριασμό 200 «Ε.Δ. – Συγκέντρωση Εισπράξεων και Πληρωμών» με ΙΒΑΝ GR30 0100 0230 0000 0000 0002 002, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το σύνολο των μεταφερόμενων ποσών εισάγεται στον προϋπολογισμό ως έσοδο με μέριμνα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ζ) Η εμφάνιση των σχετικών πληρωμών στη δημόσια ληψοδοσία πραγματοποιείται με την έκδοση συμψηφιστικών χρηματικών ενταλμάτων από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών με τα εξής δικαιολογητικά:

i. Συλλογική Απόφαση (ΣΑΤΑ) του ΥΠΑΝΕΠ για την ένταξη του έργου στο ΠΔΕ.

ii. Απόφαση του ΥΠΑΝΕΠ χρηματοδότησης της ΣΑΤΑ αναπόσπαστο τμήμα της οποίας είναι η κατανομή στο έργο (ΠΙΚΕ).

iii. Εντολή πληρωμής του ΥΠΟΙΚ.

iv. Αποδεικτικό της ηλεκτρονικής πληρωμής (eps) για την μεταφορά του ποσού από το λογαριασμό του έργου ΠΔΕ στον ενδιάμεσο λογαριασμό που τηρείται για το έργο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

5. Η μεταφορά των πιστώσεων στον ενδιάμεσο λογαριασμό και στη συνέχεια στους Ειδικούς Δεσμευμένους λογαριασμούς των δικαιούχων αποτελεί άμεση πληρωμή για το ΠΔΕ.

Διαδικασία υπολογισμού χρηματοδότησης και αποδέσμευσης ποσών

1. Κατόπιν ολοκλήρωσης των διαδικασιών των άρθρων 2, 3, 4 και 5 της παρούσας, η ΑΑΔΕ προβαίνει περιοδικά στον υπολογισμό του ποσού χρηματοδότησης που δικαιούται έκαστος δικαιούχος, που περιλαμβάνεται στον εκάστοτε οριστικό κατάλογο δικαιούχων της παρ. 7 του άρθρου 2, τον οποίο η ΑΑΔΕ λαμβάνει από την ΓΔΟΥ ΥΠΟΙΚ. Το ανωτέρω ποσό χρηματοδότησης υπολογίζεται με βάση τον κύκλο εργασιών που προκύπτει από την δήλωση φορολογίας εισοδήματος εκάστου των ετών 2022, 2023 και 2024 σε ποσοστό 30% αυτού και με ανώτατο όριο τις 5.000,00 ευρώ, και ακολουθεί η διαδικασία αποδέσμευσής του, όπως περιγράφεται στις επόμενες παραγράφους, και με την επιφύλαξη του ελέγχου σώρευσης του άρθρου 3, λαμβάνοντας υπόψη τις περιοδικά υποβαλλόμενες από τους δικαιούχους υπεύθυνες δηλώσεις σώρευσης.

Σε περίπτωση κατά την οποία, η ΑΑΔΕ διαπιστώσει ότι κάποιος από τους περιλαμβανόμενους στον εκάστοτε οριστικό κατάλογο δικαιούχων της παρ. 7 του άρθρου 2, που λαμβάνει από την ΓΔΟΥ του ΥΠΟΙΚ, δεν έχει προβεί σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας για το οικείο έτος, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αρ. 214630/3.5.2023 (Β’ 2940) κοινής υπουργικής απόφασης, η ΑΑΔΕ δεν προβαίνει σε υπολογισμό ποσού χρηματοδότησης για τον εν λόγω δικαιούχο και δεν ακολουθεί γι’ αυτόν διαδικασία αποδέσμευσης.

2. Μέχρι τις 23.6.2023 αναφορικά με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2022, που θα υποβληθούν έως  τις 18.6.2023, μέχρι τις 31.1.2024 αναφορικά με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2022, που θα υποβληθούν έως 31.12.2023, μέχρι τις 31.1.2025 αναφορικά με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2023, που θα υποβληθούν έως 31.12.2024 και μέχρι τις 31.1.2026 αναφορικά με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2024, που θα υποβληθούν έως 31.12.2025, η ΑΑΔΕ:

[α] καταρτίζει «αρχική κατάσταση δικαιούχων αποδέσμευσης ποσών» σε ηλεκτρονική μορφή, η οποία αποτελείται από τον οριστικό κατάλογο δικαιούχων, τον οποίο η ΑΑΔΕ παρέλαβε από την ΓΔΟΥ (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, Α.Φ.Μ., IBAN δεσμευμένου καταπιστευτικού λογαριασμού), στον οποίο η ΑΑΔΕ προσθέτει το ποσό αποδέσμευσης για το οικείο έτος, όπως έχει υπολογιστεί σύμφωνα με την παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.

Ειδικά για την «αρχική κατάσταση δικαιούχων αποδέσμευσης ποσών» που θα καταρτίσει η ΑΑΔΕ μέχρι τις 31.1.2024 αναφορικά με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έτους 2022, που θα υποβληθούν έως 31.12.2023, δεν περιλαμβάνει στην κατάσταση αυτή τους δικαιούχους για τους οποίους ακολουθήθηκε η διαδικασία της περ. [i] της παρ. 3 του άρθρου 2 της παρούσας και οι οποίοι είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση έτους 2022 έως τις 18.6.2023.

[β] διενεργεί έλεγχο σώρευσης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας στην «αρχική κατάσταση δικαιούχων αποδέσμευσης ποσών» και κατόπιν του ελέγχου αυτού καταρτίζει την «τελική κατάσταση δικαιούχων αποδέσμευσης ποσών» την οποία αποστέλλει με διαβιβαστικό έγγραφο προς την ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών.

3. Η ΓΔΟΥ του ΥΠΟΙΚ αφού παραλάβει από την ΑΑΔΕ την «τελική κατάσταση δικαιούχων αποδέσμευσης ποσών», εγκρίνει την αποδέσμευση των ποσών για έκαστο των δικαιούχων της τελικής κατάστασης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 58 του ν. 4915/2022 από τους ειδικούς δεσμευμένους καταπιστευτικούς λογαριασμούς τους.

Η ως άνω αποδέσμευση εκτελείται μέσω του ΟΠΣ, μέσω του οποίου λαμβάνει χώρα και η κοινοποίηση αυτής στα οικεία πιστωτικά ιδρύματα.

Κατόπιν της εκτέλεσης της αποδέσμευσης της παρούσας παραγράφου, η ΓΔΟΥ του ΥΠΟΙΚ εξάγει από το ΟΠΣ κατάσταση τελικώς επιδοτηθέντων, για τους οποίους έλαβε χώρα η αποδέσμευση ποσών, στην οποία περιλαμβάνεται το ποσό που τελικά αποδεσμεύθηκε, προκειμένου να προβεί στην καταχώριση του άρθρου 9.

4. Οι υποκείμενοι στο καθεστώς του άρθρου 59 του ν. 4949/2022 (Α’ 126), σε περίπτωση μεταγενέστερης της εκκαθάρισης του άρθρου 8 της παρούσας/αποδέσμευσης, τροποποίησης των φορολογικών τους δηλώσεων ετών 2022, 2023 και 2024, από την οποία προκύπτει ως κύκλος εργασιών ποσό μεγαλύτερο του ποσού της αρχικής δήλωσης, επί τη βάσει της οποίας εκκαθαρίστηκε η ενίσχυση, δεν δικαιούνται να αναζητήσουν τα επιπλέον ποσά ενίσχυσης.

Σε περίπτωση τροποποίησης των φορολογικών τους δηλώσεων φορολογικών ετών 2022, 2023 και 2024, κατά τρόπον ώστε ο δηλωμένος κύκλος εργασιών επί τη βάσει του οποίου αποδεσμεύθηκε ο ειδικός καταπιστευματικός λογαριασμός/εκκαθαρίστηκε η ενίσχυση, μειώνεται, προσδιορίζεται το ποσό το οποίο καταβλήθηκε ως υπερβάλλον και βεβαιώνεται ως οφειλή, κατόπιν κοινοποίησης από την ΑΑΔΕ προς τη ΓΔΟΥ του ΥΠΟΙΚ των νέων στοιχείων κατόπιν τροποποίησης των δηλώσεων και ακολουθούν πράξεις της ΓΔΟΥ της ΥΠΟΙΚ για έκδοση νόμιμου τίτλου προς είσπραξη της οφειλής.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.