Quantcast
Επιδότηση ρεύματος: Έκτακτη Σύσκεψη Σκρέκα με ΡΑΕ και παρόχους - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Επιδότηση ρεύματος: Έκτακτη Σύσκεψη Σκρέκα με ΡΑΕ και παρόχους – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Έκτακτη σύσκεψη έχει συγκαλέσει σήμερα στις 6 μ.μ. ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στο αρμόδιο υπουργείο με τη ΡΑΕ, με όλους τους εναλλακτικούς παρόχους και με τη ΔΕΗ προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και την επιδότηση.
Όπως είπε ο κ. Σκρέκας στο MEGA για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος ” 6 μμ έχω συγκαλέσει μια σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με όλους τους εναλλακτικούς παρόχους και με τη ΔΕH φυσικά, να τους εξειδικεύσουμε τα μέτρα, να τους ενημερώσουμε για την επιδότηση και να ζητήσουμε φυσικά να απορροφήσουν και εκείνοι ένα μεγάλο μέρος ή όσο μπορούν από τις εκτιμώμενες ανατιμήσεις”.
Εν συνεχεία γνωστοποίησε ότι στις 12 ώρα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παραθέσει παραδείγματα με την έκπτωση και επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος για διαφορετικές κατηγορίες καταναλωτών έτσι ώστε πραγματικά να μπορεί κάποιος να κατανοήσει τι έκπτωση θα έχει. Επίσης επεσήμανε ότι η έκπτωση και η επιδότηση θα φαίνονται στον λογαριασμό ρεύματος και θα υπάρχει και διακριτή γραμμή. Συνεπώς ο καταναλωτής “θα βλέπει ποια είναι η κατανάλωση του, ποια θα ήταν η αξία του ρεύματος προ της έκπτωσης και θα βλέπει ποια είναι η μείωση της τιμής εξαιτίας της των εκπτώσεων και της επιδότησης . Οπότε ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να καταλάβει ποια είναι η ενίσχυση που έρχεται”, συμπλήρωσε.
Ακόμη ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που πήρε αυτήν την απόφαση μέχρι το τέλος του χρόνου να έρθει και να στηρίξει όλα τα νοικοκυριά απέναντι σε αυτές τις υπέρογκες αυξήσεις που έρχονται εξαιτίας της διεθνούς ενεργειακής κρίσης

Πόσο θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση
Στην ερώτηση πόσο θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση απάντησε τα εξής: “Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το πει κανείς. Χθες σας είπα ότι η Ευρώπη έσπασε ρεκόρ αύξησης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου αυτό το φαινόμενο θα έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται” ωστόσο διευκρίνισε ότι “κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό γιατί εξαρτάται από τις τιμές φυσικού αερίου”.

Έρχονται αυξήσεις και στο φυσικό αέριο
Όσον αφορά στο εάν θα υπάρξουν αυξήσεις και στο στο φυσικό αέριο είπε ότι “Από τη στιγμή που αυξάνεται στις διεθνείς αγορές το φυσικό αέριο θα έχουμε αυξήσεις στις τιμές λιανικής. Γι’ αυτό ανακοινώσαμε προχθές ότι θα έχουμε αύξηση 20% του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να μπορέσει αυτή η αύξηση της ενίσχυσης να καλύψει κομμάτι της αύξησης στις τιμές”.
Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, τόνισε με έμφαση και πρόσθεσε ότι εδώ έρχεται και το πρόγραμμα Εξοικονομώ του οποίου η πλατφόρμα θα ανοίξει τον Οκτώβριο” ώστε να μπορεί ένα νοικοκυριό να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι και έτσι να καταναλώνει 50%, 60%, 70% λιγότερη ενέργεια .Και με αυτόν τον τρόπο σε μόνιμη βάση να μειώσει το κόστος της ενέργειας που έχει”.

Το σχέδιο για τη προστασία των καταναλωτών ρεύματος

Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την προστασία των καταναλωτών με απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προβλέπει την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης κάθε μήνα. Η στήριξη αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα.
Με αυτά τα μέτρα θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό. Το μέτρο τίθεται άμεσα σε εφαρμογή, ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.