Quantcast
Επιδότηση τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Πότε ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων - enikonomia.gr
share

Επιδότηση τόκων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Πότε ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων

δημοσιεύτηκε:

Από τη Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020 στις 12 μμ έως τις 30 Ιουνίου 2020 στις 5 μμ μπορούν οι ενδιαφερόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ( ww.ependyseis.gr) για την «Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων πληττόμενων από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του ιού COVID-19», όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ.
Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης αφορά στην κάλυψη των τόκων των επιχειρηματικών δανείων για τρεις μήνες και ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης του χρονικού διαστήματος για επιπλέον δύο μήνες εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Σύμφωνα με την απόφαση, λήπτες της ενίσχυσης, δηλαδή επιχειρήσεις που μπορούν να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που νομίμως λειτουργούν στη χώρα, οι οποίες στις 19 Μαρτίου δραστηριοποιούνταν στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ), απασχολούν έως 250 εργαζόμενους και έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει να δεσμευτούν ότι θα απασχολούν την 31 Δεκεμβρίου 2020 τουλάχιστον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19η Μαρτίου 2020.

Προκειμένου να υπάρχει ομαλή ροή υποβολής των αιτήσεων, η έναρξη δυνατότητας υποβολής δίνεται σταδιακά με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του δυνητικού λήπτη, ένα ψηφίο ανά ημέρα, με πρώτο το ψηφίο ENA (1) -δηλαδή την πρώτη ημέρα έναρξης των υποβολών αποκτούν δυνατότητα υποβολής τα ΑΦΜ με τελευταίο ψηφίο το 1, τη δεύτερη αποκτούν δυνατότητα υποβολής και τα ΑΦΜ με τελευταίο ψηφίο το 2 κ.ο.κ. έως την δέκατη ημέρα όπου αποκτούν δυνατότητα υποβολής και τα ΑΦΜ με τελευταίο ψηφίο το 0. Από την 11η ημέρα και μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2020 δύναται να υποβάλλει αίτηση το σύνολο των ληπτών, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Η πρόσκληση της δράσης θα δημοσιευθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ:

http://www.antagonistikotita.gr, του ΕΣΠΑ (www.espa.gr και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.mindev.gov.gr).

Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που μπορεί να λάβει η κάθε επιχείρηση δεν δύναται να ξεπερνάει τις 800.000 ευρώ και αφορά τόκους δανείων τακτής λήξης, ομολογιακών δανείων και συμβάσεων πίστωσης (ανοικτών αλληλόχρεων λογαριασμών), περιλαμβανομένων τιτλοποιημένων δανείων και πιστώσεων (άρθρο 10 του ν. 3156/2003) με διαχειριστή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που μετέχει στη Δράση και τα οποία ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις στις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα αναστολής καταβολής κεφαλαίου δανείου για την επιλέξιμη χρονική περίοδο, δύνανται να λάβουν την ενίσχυση της παρούσας για τους τόκους της ίδιας περιόδου.

Η δημόσια δαπάνη πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή. Εφόσον ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των απαιτήσεων των εγκεκριμένων αιτήσεων, αυξάνεται μέχρι την πλήρη κάλυψή τους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.