Quantcast
Επικουρικές και Δώρα: Το plan B για τα αναδρομικά - enikonomia.gr
share

Επικουρικές και Δώρα: Το plan B για τα αναδρομικά

δημοσιεύτηκε:

Τo plan B για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρισθεί ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ που θα δικαιώνει τους συνταξιούχους και θα προβλέπει την καταβολή αναδρομικών και για τις κομμένες επικουρικές και δώρα καταστρώνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος του μήνα και στην περίπτωση που είναι θετική για τους συνταξιούχους θα ισοδυναμεί με δημοσιονομική βόμβα ύψους 3 δισ. ευρώ σε μια περίοδο που λόγω της πανδημίας έχει ήδη εκτιναχθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό.
Πρόκειται για την κατηγορία των αναδρομικών που αποφάσισε να μην καταβάλει η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι επιλέγοντας να χορηγήσει μόνο τα αναδρομικά που αφορούσαν τις μνημονιακές περικοπές στις κύριες συντάξεις με το σκεπτικό ότι δεν καλύπτονται από την προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Έπειτα από αυτό, οργανώσεις συνταξιούχων προσέφυγαν μαζικά στο ΣτΕ ζητώντας να καταβληθούν και τα αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων 2012. Η απόφαση που αναμένεται τώρα από το ΣτΕ θα είναι οριστική και ήδη στο οικονομική επιτελείο καταστρώνουν τον σχεδιασμό τους για την περίπτωση που το ΣτΕ ζητήσει την επιστροφή των ποσών στους συνταξιούχους. Με δεδομένη την δημοσιονομική ασφυξία λόγω της πανδημίας μελετούν την καταβολή των αναδρομικών από το νέο έτος και σε δόσεις.
Ένα άλλο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση -μετά και και την τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματική την Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) για το Δημόσιο- είναι να επιστραφούν αναδρομικά διά του συμψηφισμού με τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων δηλαδή οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω ένα κομμάτι της σύνταξης που μετατράπηκε σε προσωπική διαφορά. Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά από την Εισφορά Αλληλεγγύης , η οποία κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορούν τη διετία 2017 και 2018. Τα αναδρομικά σε συνέχεια της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα λάβουν όλοι συνταξιούχοι .Παράδειγμα: Κάποιος που λαμβάνει σύνταξη ( μεικτή κύρια ή άθροισμα) ύψους 1.450 ευρώ δικαιούται να λάβει 960 ευρώ .Το κόστος για τις επιστροφές έχει μετρηθεί από το οικονομικό επιτελείο και είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ για αναδρομικά 24μήνου σε περίπου 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα έχουν κατατεθεί αγωγές από το 2017.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.